Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Porošenko po inaugurácii predstaví plán mierového riešenia krízy

Detaily mierového plánu však Porošenko neuviedol.

Varšava 4. júna (TASR) - Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že čoskoro po svojom oficiálnom uvedení do najvyššieho štátneho úradu zverejní plán na mierové riešenie krízovej situácie na východe krajiny. Inaugurácia sa uskutoční v sobotu, informovala agentúra Reuters.

"Po prezidentskom sľube sme pripravení veľmi rýchlo predstaviť náš zámer na pokojné riešenie konfliktov na ukrajinskom východe," povedal Porošenko po stretnutí s americkým prezidentom Barackom Obamom v poľskej Varšave.

Detaily mierového plánu však Porošenko neuviedol. Ukrajinskí predstavitelia sa pred časom vyjadrili, že sú ochotní rokovať s proruskými separatistami na východe krajiny, snahy však stroskotali na absencii vhodných vyjednávacích partnerov.

Kyjevská vláda uskutočňuje voči povstalcom ozbrojenú operáciu, pri ktorej podľa armádnych zdrojov prišlo o život už vyše 300 separatistov; tí doposiaľ tieto informácie nepotvrdili. Ruský líder Vladimir Putin zdôraznil, že na juhovýchode Ukrajiny nie sú žiadni ruskí vojenskí inštruktori alebo jednotky. Zároveň odmietol špekulácie, že Rusko má v úmysle anexiu alebo destabilizáciu juhovýchodu svojho suseda.