Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

P. Porošenko: Senát USA vyčlenil 500 miliónov na ukrajinskú obranu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP/Richard Drew

Podľa ukrajinského prezidenta zákon okrem toho schvaľuje aj dodávky smrtiacich obranných zbraní pre Ukrajinu.

Kyjev 19. septembra (TASR) - Senát amerického Kongresu schválil v pondelok návrh zákona o vojenských výdavkoch, ktorý počíta s pridelením 500 miliónov dolárov (približne 416 miliónov eur) na podporu Ukrajiny v oblasti bezpečnosti a obrany. Oznámil to dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko.

"Po prvý raz na legislatívnej úrovni sa navrhuje poskytnúť Ukrajine obranné prostriedky ako radary protivzdušnej obrany a námorné radary, námorné prostriedky proti mínam a lode pobrežnej ochrany," uviedol Porošenko.

Podľa neho zákon okrem toho schvaľuje aj dodávky smrtiacich obranných zbraní pre Ukrajinu.

Ako poznamenala agentúra Ukrinform, americká administratíva a obe politické strany v Kongrese súhlasia s poskytovaním smrtiacich obranných zbraní Ukrajine. Konečné slovo však bude mať prezident USA Donald Trump.

Senát amerického Kongresu schválil návrh zákona, ktorý schvaľuje vojenské výdavky vo výške 700 miliárd dolárov (približne 586 miliárd eur). Zákon podporilo 89 prítomných senátorov, osem hlasovalo proti, informovala agentúra DPA.

Legislatívna norma vyčleňuje 640 miliárd dolárov (približne 535 miliárd eur) na základný rozpočet Pentagónu a 60 miliárd dolárov (50 miliárd eur) na vojenské operácie, napríklad v Afganistane.

Takzvaný National Defense Authorization Act (NDAA) je federálny zákon, ktorý špecifikuje najmä rozpočet a výdavky amerického ministerstva obrany. Je rozdelený na niekoľko sekcií, ktoré sa môžu zaoberať aj inými témami, ako sú zahraničná politika, energetická stratégia či vzťahy s inými krajinami a organizáciami, ktorými sú USA členom.

Tento zákon sa schvaľuje raz za fiškálny rok a vždy sa líši podľa aktuálnej situácie.

Snemovňa reprezentantov už v júli prijala svoju vlastnú verziu zákona. Obe komory sa teraz musia dohodnúť na kompromise. Následne zákon dostane na podpis prezident Donald Trump.

Ten viackrát povedal, že do armády chce investovať viac peňazí. Na základný rozpočet Pentagónu požadoval 603 miliárd a na vojenské operácie 65 miliárd dolárov.