Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Porošenko: Ukrajina bude bojovať proti zrušeniu sankcií voči Rusku

Ukrajinský prezident Petro Porošenko . Foto: TASR/AP/Sergei Chuzavkov

Prezident P. Porošenko vyhlásil, že režim sankcií, ktorý trvá už štvrtý rok, je pre Rusko "smrtiaci".

Kyjev 7. septembra (TASR) - Kyjev bude bojovať proti zrušeniu sankcií uvalených na Rusko za jeho zasahovanie do vývoja na Ukrajine. Vo svojom výročnom prejave o stave krajiny to dnes vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý súčasne Rusko označil za najväčšiu vojenskú hrozbu pre svoju krajinu.

Porošenko podľa agentúry RIA Novosti vyhlásil, že režim sankcií, ktorý trvá už štvrtý rok, je pre Rusko "smrtiaci". Zdôraznil, že ide o efektívny nástroj obmedzovania Ruska a "pobádania k tomu, aby zasadlo za rokovací stôl".

"Práve preto budeme naďalej bojovať proti všetkým pokusom (sankcie) zrušiť alebo aspoň oslabiť, ale budeme sa (naopak) domáhať ich pokračovania, sprísnenia a posilnenia," vyhlásil Porošenko.

Vo svojom prejave Porošenko ďalej uviedol, že "najväčšia hrozba zo strany Ruska je, žiaľ, vojenská". Podľa neho sa objavuje veľa dôkazov o prípravách Ruska na vojnu "kontinentálneho rozsahu".

Osobitné znepokojenie v tejto súvislosti u Porošenka vyvoláva pripravované rusko-bieloruské vojenské cvičenie s kódovým označením Západ-2017. Vysvetlil, že práve z tohto dôvodu boli posilnené kontroly na všetkých úsekoch štátnej hranice Ukrajiny.

V súvislosti s týmto vojenským cvičením Porošenko nevylúčil, že pod jeho pláštikom nemožno vylúčiť vytvorenie nových ruských úderných jednotiek určených na vpád na územie Ukrajiny.

Znepokojenie v súvislosti s cvičením Západ-2017 vyjadrilo okrem Ukrajiny aj viacero členských štátov NATO.

Ako však zdôraznil námestník ruského ministra obrany Alexandr Fomin, cvičenie "má výlučne obranný charakter". Fomin vyhlásil, že tvrdenia o tom, že na cvičení sa vytvorí predmostie pre okupáciu Litvy, Poľska a Ukrajiny, nemajú s realitou nič spoločné.

Veľvyslanec Ruska v Minsku Alexandr Surikov informoval, že ruskí vojaci po skončení vojenských manévrov v Bielorusku nezostanú.