Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Porošenko vymenoval nového šéfa rozviedky

Ukrajinský prezident Petro Porošenko. Foto: TASR/AP

Porošenko uviedol, že Božko šéfoval ukrajinskej misii pri NATO a jeho práca umožnila koordinovať úsilie medzinárodných partnerov na podporu Ukrajiny a významne posilnila obranné schopnosti štátu.

Kyjev 14. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vymenoval v stredu do funkcie šéfa Služby zahraničnej rozviedky Ukrajiny (SZRU) Jehora Božka. Ihora Razinkova, ktorý dočasne rozviedku viedol, zároveň zbavil tejto funkcie.

Porošenko uviedol, že Božko šéfoval ukrajinskej misii pri NATO a jeho práca umožnila koordinovať úsilie medzinárodných partnerov na podporu Ukrajiny a významne posilnila obranné schopnosti štátu. Poznamenal, že táto činnosť má osobitný význam pre ochranu národných záujmov Ukrajiny.

Porošenko načrtol aj strategické oblasti rozvoja SZRU a jej interakcie s kľúčovými partnermi. Vyjadril presvedčenie, že nový šéf rozviedky bude schopný výrazne zvýšiť jej efektívnosť a interakciu s inými obrannými agentúrami.

Razinkov viedol SZRU od roku 2016, keď Porošenko odvolal z jej čela Viktora Hvozďa.

SZRU uvádza, že je nezávislým štátnym orgánom, ktorý vykonáva spravodajskú činnosť v politickej, ekonomickej, vojensko-technickej, vedecko-technickej, informačnej a ekologickej oblasti.