Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Portugalská ministerka zdravotníctva odstúpila po kritike za nemocnice

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Počas covidovej pandémie Temidová patrila k najpopulárnejším členom stredoľavicovej portugalskej vlády.

Lisabon 30. augusta (TASR) - Portugalská ministerka zdravotníctva Marta Temidová oznámila svoju demisiu. Urobila tak po rozsiahlej kritike, ktorú vyvolali personálne problémy v štátnych nemocniciach, píše agentúra AP.

Temidová, 48-ročná odborníčka v oblasti správy nemocníc, bola ministerkou zdravotníctva od roku 2018. Počas covidovej pandémie patrila k najpopulárnejším členom stredoľavicovej portugalskej vlády.

V uplynulých mesiacoch však čelila silnému tlaku dokonca aj od svojich kolegov z vládnucej Socialistickej strany. Dôvodom boli dočasné výpadky vo fungovaní pohotovostných služieb v nemocniciach vrátane pôrodníckych oddelení, ku ktorým došlo pre nedostatok personálu.

Kritici v súvislosti s touto situáciou obviňovali ministerstvo zdravotníctva z nedostatočného plánovania, obzvlášť v období letných prázdnin. Temidovej politiku kritizovali aj odborové organizácie lekárov a zdravotných sestier.

Portugalský premiér António Costa avizoval rezignáciu Temidovej v krátkom vyhlásení už v noci na utorok. Prisľúbil tiež, že vláda bude presadzovať reformy zamerané na zlepšenie fungovania zdravotníckych služieb. Nezmienil však, kto Temidovú vo funkcii nahradí.