Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Poslanci arabskej menšiny nazvali zákon normou židovskej nadradenosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kritici prijatého zákona tvrdia, že je diskriminačný voči Arabom, ktorí tvoria vyše 20 percent z 8,7 milióna obyvateľov Izraela, ako aj iným menšinám.

Tel Aviv 19. júla (TASR) - Arabsko-izraelskí zákonodarcovia vo štvrtok rázne odsúdili prijatý zákon, ktorý definuje Izrael ako národný štát židovského ľudu a znižuje štatút arabčiny. Tá podľa novej právnej normy už nebude úradným jazykom, ale bude mať "špeciálny štatút", informuje agentúra DPA.

"Teraz sú v zákone zakotvené separácia, diskriminácia a rasizmus," povedal v reakcii na prijatie kontroverzného zákona Ajman Odeh, líder strany združujúcej izraelských Arabov (Zjednotenej kandidátky).

"Ide o zákon židovskej nadradenosti, ktorý vylučuje viac ako 20 percent občanov (Izraela). Toto je zákon, ktorého cieľom je úplne opovrhovať, rozdeľovať, znevažovať a pokračovať v podnecovaní vlády (premiéra Benjamina) Netanjahua," dodal Odeh vo vyhlásení.

Za prijatie návrhu zákona o národnom štáte, ktorý má ústavný charakter, hlasovalo vo štvrtok nadránom po búrlivej, viac ako osem hodín trvajúcej rozprave 62 poslancov Knesetu, proti bolo 55 zákonodarcov a dvaja sa zdržali hlasovania.

Kritici prijatého zákona tvrdia, že je diskriminačný voči Arabom, ktorí tvoria vyše 20 percent z 8,7 milióna obyvateľov Izraela, ako aj iným menšinám.

Zákon označujú za diskriminačný aj mnohí Izraelčania a v sobotu proti nemu vo veľkom počte protestovali v uliciach Tel Avivu. Prezident Reuven Rivlin, ktorý často nezasahuje do domácej politiky, varoval pred článkami zákona zjavne nabádajúcimi na segregáciu a znižovanie štatútu arabského jazyka.