Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Posledný mexický štát zrovnoprávnil manželstvá osôb rovnakého pohlavia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako prvé povolilo v Mexiku sobáše gejov a lesieb rovnomenné hlavné mesto, a to v roku 2010.

Mexiko 27. októbra (TASR) - Páry rovnakého pohlavia môžu od stredy uzatvoriť manželstvo na celom území Mexika. Zákon o takýchto sobášoch ako posledný schválil mexický zväzový štát Tamaulipas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Štát Tamaulipas, ktorý sa nachádza pri severných hraniciach Mexika, schválením zákona o manželstvách osôb rovnakého pohlavia ukončil 12 rokov trvajúcu cestu tejto stredoamerickej krajiny k rovnoprávnosti manželských zväzkov. Ako prvé povolilo v Mexiku sobáše gejov a lesieb rovnomenné hlavné mesto, a to v roku 2010.

Mexický najvyšší súd pred piatimi rokmi totiž vyhlásil, že zákaz manželstva ľudí rovnakého pohlavia nie je v súlade s ústavou, čo vyvolalo zmeny v zákonoch na úrovniach jednotlivých štátov.

"Kongres štátu Tamaulipas schválil reformy článku 132 Občianskeho zákonníka a uznal tak právo na uzatvorenie manželstva pre osoby rovnakého pohlavia," uviedli tamojší predstavitelia.

Rovnoprávnosť manželstiev ľudí rovnakého pohlavia tento rok schválili v ďalších siedmich mexických zväzových štátoch. Aktivista komunity LGBTI Genaro Lozano však podľa agentúry AFP upozorňuje, že v piatich z 32 štátov bola rovnoprávnosť manželstiev gejov a lesieb prijatá len rozhodnutím súdu či miestneho guvernéra a musí ešte prejsť tzv. "legislatívnou harmonizáciou".