Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pre silnejúci hurikán Irma vyhlásil guvernér Floridy stav ohrozenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Irma môže tiež priamo postihnúť i Britské a Americké panenské ostrovy, ako aj Portoriko. Predpovede naznačujú, že v nedeľu by mohla Irma zasiahnuť aj americký štát Florida.

Miami 5. septembra (TASR) - V dôsledku potenciálnej hrozby, ktorú predstavuje silnejúci hurikán Irma, vyhlásil guvernér Floridy Rick Scott v pondelok v tomto americkom štáte stav ohrozenia.

"Hurikán Irma je veľká a život ohrozujúca búrka a Florida musí byť pripravená," uviedol Scott vo vyhlásení, zverejnenom na stránke svojho úradu flgov.com.

Vyhlásenie stavu ohrozenia má zabezpečiť, aby štátne, federálne a miestne inštitúcie boli schopné spolupracovať a miestne obyvateľstvo malo prístup k zdrojom bez zbytočnej byrokracie.

"Na Floride sa vždy pripravujeme na najhoršie a dúfame, že to dobre dopadne. Hoci presná dráha Irmy nie je zatiaľ známa, nemôžeme si dovoliť byť nepripravení," konštatoval Scott.

Centrum hurikánu Irma, aktuálne klasifikovaného ako tropická búrka štvrtej kategórie so sprievodným vetrom dosahujúcim v nárazoch 215 kilometrov za hodinu, sa v nedeľu o 23.00 h SELČ nachádzalo podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) asi 790 kilometrov východne od Záveterných ostrov, ktoré sú severnou vetvou Malých Antíl.

Varovanie bolo preto vydané pre ostrovy Antigua a Barbuda, Anguilla, Montserrat, Svätý Krištof a Nevis, Saba, Svätý Eustach, Svätý Martin a Svätý Bartolomej. Týmto ostrovom hrozí aj vysoký príboj, v dôsledku ktorého normálna hladina mora stúpne pri pobreží o viac než dva metre, uvádza NHC.

Irma môže tiež priamo postihnúť i Britské a Americké panenské ostrovy, ako aj Portoriko. Predpovede naznačujú, že v nedeľu by mohla Irma zasiahnuť aj americký štát Florida.