Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Pre zrejme nevybuchnutú muníciu evakuovali dedinu na severe Nemecka

Ilustračná fotka Foto: TASR

Evakuácia dediny Ingeln-Oesselse smerom na juhovýchod od mesta Hanover bola dokončená v nedeľu v ranných hodinách, potvrdili tamojší predstavitelia.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Hanover 28. apríla (TASR) - Viac než 2000 ľudí sa nemecké úrady rozhodli evakuovať na severe krajiny po objavení zrejme nevybuchnutej munície z čias druhej svetovej vojny. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Evakuácia dediny Ingeln-Oesselse smerom na juhovýchod od mesta Hanover bola dokončená v nedeľu v ranných hodinách, potvrdili tamojší predstavitelia.

Nad zakázanou zónou prelietaval vrtuľník v záujme zistenia, či sa tam ešte pred začatím práce tímu vyškoleného na odstraňovanie výbušnín niekto nenachádza, píše DPA.

Evakuovaných obyvateľov dočasne ubytovali v priestoroch základnej školy v susednej dedine a doposiaľ nebolo bezprostredne jasné, kedy sa budú môcť vrátiť do svojich domovov.

Väčšina územia Nemecka bola počas druhej svetovej vojny intenzívne bombardovaná zo strany spojeneckých síl, pripomína DPA. Vo viacerých častiach krajiny preto často dochádza k nájdeniu nevybuchnutej munície, najmä pri stavebných prácach. Krajina disponuje špeciálnou službou expertov vycvičených na odstraňovanie týchto výbušnín, dodáva DPA.