Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Predseda Európskej komisie Juncker varoval pred ďalšími deleniami EÚ

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Katalánsky parlament vyhlásil v piatok nezávislosť od Španielska. Senát v Madride následne schválil návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155.

Paríž 27. októbra (TASR) - Európska únia "nepotrebuje už ďalšie delenia", vyhlásil v piatok predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v reakcii na vyhlásenie nezávislosti katalánskym parlamentom.

"Nie sme v pozícii, aby sme sa zapájali do španielsko-španielskej debaty, ale nechcel by som, aby Európska únia zajtra pozostávala z 95 štátov," citovala Junckera francúzska televízia BFMTV.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg si myslí, že záležitosť Katalánska musí byť vyriešená v rámci španielskeho ústavného poriadku. "Španielsko je oddaný spojenec s dôležitými príspevkami k našej bezpečnosti," uviedol na Twitteri.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron deklaroval svoju "plnú podporu" španielskemu premiérovi Marianovi Rajoyovi. "Španielsko je právnym štátom, má ústavné zákony a on chce, aby sa rešpektovali. Má moju plnú podporu," povedal Macron podľa agentúry DPA.

Predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani odsúdil katalánske hlasovanie o vyhlásení nezávislosti a uviedol, že "nik v Európskej únii toto vyhlásenie neuzná". Krok katalánskeho parlamentu je podľa neho "rozvratom právneho štátu".

Taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano vyhlásil, že jeho krajina neuzná jednostranné vyhlásenie katalánskej nezávislosti. Podľa neho je teraz potrebný dialóg, aby sa "obyvateľstvo ušetrilo eskalácie napätia".

Katalánsky parlament vyhlásil v piatok nezávislosť od Španielska. Senát v Madride následne schválil návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého bude môcť vláda v Madride odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom.