Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Katalánsky parlament bude hlasovať o novom regionálnom premiérovi

Na archívnej snímke Jordi Sánchez. Foto: Wikipedia

Líder katalánskych separatistov Carles Puigdemont sa nedávno vzdal opätovnej kandidatúry na post regionálneho premiéra Katalánska, pričom do tejto funkcie navrhol namiesto seba práve Sáncheza.

Madrid 6. marca (TASR) - Poslancov katalánskeho parlamentu čaká na budúci pondelok hlasovanie o tom, či sa ich novým premiérom stane popredný separatistický politik Jordi Sánchez, ktorého na tento post navrhol predseda katalánskeho parlamentu Roger Torrent. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Torrent zvolal na 12. marca plenárnu schôdzu, na ktorej poslanci katalánskeho parlamentu v Barcelone hlasovaním rozhodnú, či momentálne väzneného Sáncheza v zmienenej funkcii odobria.

Líder katalánskych separatistov Carles Puigdemont sa minulý týždeň vzdal opätovnej kandidatúry na post regionálneho premiéra Katalánska, pričom do tejto funkcie navrhol namiesto seba práve Sáncheza. Puigdemont utiekol do Bruselu vlani v októbri po tom, ako ho španielsky premiér Mariano Rajoy odvolal z čela katalánskej vlády, keď po oficiálne protiprávnom referende vyhlásil Katalánsko za nezávislú republiku. Pri návrate do Španielska mu hrozí zatknutie a odsúdenie v súvislosti s obvineniami zo vzbury, sprenevery verejných financií, protištátnej činnosti a ďalších trestných činov.

Po decembrových regionálnych voľbách získali však v katalánskom parlamente opäť najviac mandátov separatistické strany, pričom Puigdemont bol dlhodobo ich jediným kandidátom na post premiéra. V tejto súvislosti sa zvažovalo i jeho uvedenie do úradu "na diaľku", čo však španielsky ústavný súd rozhodne odmietol.

Jordi Sánchez je od polovice októbra vo vyšetrovacej väzbe v Madride. Stalo sa tak na základe obvinenia zo vzbury, ktoré súvisí s jeho konaním počas demonštrácií organizovaných v Barcelone 20. a 21. septembra 2017, keď došlo okrem iného aj k zablokovaniu vchodov do budovy, kde Občianska garda robila raziu v súvislosti s pripravovaným referendom o nezávislosti Katalánska.

Sánchez sudcu požiadal, aby mu dovolil zúčastniť sa na budúcotýždňovej plenárnej schôdzi. V liste, ktorý zaslali jeho právni obhajcovia španielskemu najvyššiemu súdu, sa píše, že ak mu odoprú vycestovanie do Barcelony, pôjde o popretie ľudských práv ako jeho vlastných, tak aj ľudí, ktorí hlasovali v decembrových katalánskych voľbách.

Na to, aby sa Sánchez mohol stať novým katalánskym premiérom, bude v pondelok v prvom kole hlasovania potrebovať väčšinu - prinajmenšom 68 hlasov katalánskych poslancov. Ak by sa mu ich nepodarilo získať, má šancu ešte v druhom kole hlasovania, ktoré by sa konalo o 48 hodín neskôr, pričom v ňom by sa zaňho muselo vysloviť viac poslancov než proti nemu. Či má Sánchez dostatočnú podporu, doposiaľ podľa agentúry AP známe nie je.

Španielsky denník El Mundo zase uviedol, že Sánchezovi chýba podpora ľavicovej katalánskej strany s názvom Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) a zrejme by tak v parlamente nezískal dosť hlasov.

Hlasovanie na plenárnej schôdzi je podľa AP vnímané ako najnovší krok separatistov snažiacich sa o odtrhnutie od Španielska. Krajina je podľa platnej ústavy "nerozdeliteľná", pretrvávajúce napätie vo vzťahu s Katalánskom v nej však spôsobilo najhoršiu politickú krízu za uplynulé desaťročia.