Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Predseda zvrchovanej sudánskej rady Abdal Fattáh Burhán zložil prísahu

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Nová zvrchovaná rada ako spoločný vládny orgán armády a prodemokratického protestného hnutia nahradí doterajšiu vládnucu vojenskú radu.

Chartúm 21. augusta (TASR) - Generál Abdal Fattáh Burhán zložil v stredu prísahu ako predseda sudánskej "zvrchovanej rady", ktorá má viesť krajinu počas trojročného prechodného obdobia k civilnej vláde. Informovala o tom agentúra AFP.

Nová zvrchovaná rada ako spoločný vládny orgán armády a prodemokratického protestného hnutia nahradí doterajšiu vládnucu vojenskú radu.

Nové vedenie bude mať 11 členov - šiestich civilistov a piatich príslušníkov armády. Na čele krajiny má stáť niečo vyše troch rokov, kým sa neuskutočnia voľby. Prvých 21 mesiacov bude novej rade predsedať generál Burhán, doterajší šéf vládnucej vojenskej rady, ktorého má následne na 18 mesiacov vystriedať civilista.

K utorkovému oznámeniu vytvorenia novej vládnucej rady došlo tri dni po tom, ako sudánski aktéri uzavreli príslušnú dohodu, nazývanú "ústavná deklarácia". Tá má vytvoriť v tejto krajine podmienky na prechod k civilnému režimu. Oba tábory sa dohodli na tomto postupe už začiatkom augusta, pričom ich rokovania sprostredkovali Africká únia a Etiópia.

Najnovšia dohoda vznikla po takmer ôsmich mesiacoch protestov v Sudáne. Tie boli namierené spočiatku proti dlhoročnému autokratickému prezidentovi Umarovi Bašírovi a následne proti vojenskej rade, ktorá prevzala v apríli moc po Bašírovom zosadení. Napätie medzi protestujúcimi a vojenským vedením sa vystupňovalo po zásahu z 3. júna, keď bezpečnostné zložky zasiahli proti dlhotrvajúcemu okupačnému protestu v Chartúme, pričom desiatky ľudí usmrtili.