Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Predsedom Poslaneckej snemovne bude Lorenzo Fontana zo strany Liga

Talianska poslanecká snemovňa zvolila za svojho predsedu Lorenza Fontanu 14. októbra 2022 v Ríme. Foto: TASR/AP

Fontana chce obmedziť právo na umelé prerušenie tehotenstva a zakázať manželstvá homosexuálov, čo pripomenuli viaceré médiá vrátane denníka La Repubblica.

Rím 14. októbra (TASR) - Poslanci dolnej komory talianskeho parlamentu si v piatok v Ríme zvolili nového predsedu. Bude nim 42-ročný pravicový politik Lorenzo Fontana. TASR o tom informovala na základe správy agentúry DPA.

Fontana, z krajne pravicovej strany Liga vedenej Matteom Salvinim, v Poslaneckej snemovni získal nadpolovičnú väčšinu 222 hlasov z celkového počtu 400. Medzi opozičnými poslancami vyvolalo zvolenie bývalého ministra rozhorčenie.

Vo štvrtok sa predsedom Senátu, hornej komory parlamentu, stal krajne pravicový politik Ignazio La Russa, ktorý je známy sympatiami k fašistickému diktátorovi Mussolinimu. La Russa (75) zo strany Bratia Talianska (FdI) a Fontana budú zastávať po prezidentovi dva najvyššie ústavné posty v krajine.

Lorenzo Fontana chce obmedziť právo na umelé prerušenie tehotenstva a zakázať manželstvá homosexuálov, čo v piatok pripomenuli viaceré médiá vrátane denníka La Repubblica. Navyše bol – aspoň do ruskej invázie na Ukrajinu – obdivovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina.

Po ruskej anexii ukrajinského Krymu v roku 2014 nosil Fontana v Európskom parlamente tričko s nápisom v taliančine "ŽIADNE sankcie voči Rusku". V rokoch 2018 až 2019 bol v talianskej vláde ministrom pre rodinu a potom ministrom pre európske záležitosti.