Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Aktivisti v Londýne protestovali prehradením mostov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Demonštranti z aktivistickej skupiny Extinction Rebellion sa pokúšali zablokovať päť mostov cez rieku Temža v centre mesta, vrátane Westminsterského mosta, ktorý sa nachádza v blízkosti parlamentu.

Londýn 17. novembra (TASR) - Stovky demonštrantov angažujúcich sa v boji proti klimatickým zmenám v sobotu zablokovali mosty v Londýne a žiadali od britskej vlády novú environmentálnu politiku, informovala agentúra AFP.

Demonštranti z aktivistickej skupiny Extinction Rebellion sa pokúšali zablokovať päť mostov cez rieku Temža v centre mesta, vrátane Westminsterského mosta, ktorý sa nachádza v blízkosti parlamentu.

Organizácia Extinction Rebellion svoju akciu zdôvodnila tým, že "každý občan má právo protestovať a využívať pritom nenásilné nástroje občianskej neposlušnosti", keď je "konfrontovaný s trestuhodnou nečinnosťou svojej vlády".

Extinction Rebellion tvrdí, že vedecké údaje ukazujú, že vlády štátov ignorujú enormnú zmenu klímy a že ľudstvo - možno už v nasledujúcej generácii - zažije ekologickú katastrofu a sociálny kolaps.

Jedna z organizátorov protestu, Gail Bradbrooková, pre Sky News uviedla, že "OSN nám dala do roku 2020 čas na zmenu smerovania ľudstva". Upozornila, že "ak k tomu nedôjde, začiatok vymierania ľudstva možno zažijú naše deti. Ľudia musia vytiahnuť hlavu z piesku, oboznámiť sa s vedeckými poznatkami a pridať sa k nám", vyhlásila Bradbrooková.

Vysvetlila, že "vláda - v prvom rade - musí ľuďom povedať pravdu". Dodala, že teraz "si ľudia myslia, že zmena klímy nastane niekedy inokedy a zažije ju niekto iný, ale nie je to pravda - už je to tu".

"Musíme skutočne veľmi rýchlo dosiahnuť nulové emisie skleníkových plynov," zdôraznila Bradbrooková. Uviedla, že Extinction Rebellion žiada aj to, aby "ľudia mohli rozhodnúť, ako sa táto zmena stane," a to formou zvolania "národného zhromaždenia občanov".

Polícia uviedla, že demonštrácie bránili Londýnčanom, turistom aj záchranným službám, aby na prejazd či chôdzu využili mosty. Spresnila, že kvôli obmedzovaniu cestnej premávky zatkla 45 osôb.