Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Etiópsky premiér Hailemariam Desalegn ponúkol svoju rezignáciu

Na archívnej snímke Hailemariam Desalegn. Foto: TASR/AP

Etiópiu už od konca roka 2015 sužujú demonštrácie za väčšiu občiansku slobodu, ktoré sa začali v nepokojných regiónoch Oromia a Amhara a neskôr sa rozšírili po celej krajine.

Addis Abeba 15. februára (TASR) - Etiópsky premiér Hailemariam Desalegn predložil svoju rezignáciu po tom, ako sa v tejto africkej krajine uskutočnili najväčšie protivládne protesty za uplynulé štvrťstoročie. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na miestnu spravodajskú stanicu Fana Broadcasting Corporate (FBC).

"Premiér uviedol, že vynaložil maximálne úsilie na vyriešenie krízy vo svojej krajine a rozhodol sa odstúpiť,"
informovala FBC. Bezprostredne však nebolo známe, či parlament jeho rezignáciu prijal. Premiér bude pokračovať vo výkone svojho úradu dovtedy, "kým sa neukončí odovzdanie moci".

Desalegn zvažuje, že sa vzdá tiež pozície lídra Etiópskeho ľudového revolučného demokratického frontu (EPRDF). Tento bývalý akademik viedol krajinu od roku 2012, keď zomrel jeho vplyvný predchodca Meles Zenawi. Desalegn pôsobil aj ako šéf etiópskej diplomacie a podpredseda vlády. V roku 2013 ho zvolili za predsedu Africkej únie.

Etiópiu už od konca roka 2015 sužujú demonštrácie za väčšiu občiansku slobodu, ktoré sa začali v nepokojných regiónoch Oromia a Amhara a neskôr sa rozšírili po celej krajine, pričom si vyžiadali stovky mŕtvych a desaťtisíce zatknutých. Parlament preto v októbri 2016 vyhlásil celoštátny výnimočný stav, ktorý trval desať mesiacov a narušil každodenný život v tejto jednej z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ekonomík Afriky.

Etiópska vláda je dlhodobo obviňovaná zo zatýkania kritických novinárov a opozičných predstaviteľov. Ľudskoprávne organizácie a opozičné skupiny vyzývajú na ich prepustenie s tým, že boli zadržaní na základe vykonštruovaných obvinení a potrestaní pre svoj odlišný názor na politické dianie.