Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Premiér Monti nebude kandidovať v najbližších voľbách

Taliansky premiér Mario Monti Foto: TASR/AP

V rozhovore pre televíziu CNN tiež povedal, že už nehrozí, aby Taliansko podnietilo dlhovú krízu v eurozóne.

Rím 26. septembra (TASR) - Taliansky premiér Mario Monti v utorok oznámil, že nebude kandidovať vo voľbách, ktoré sa majú v krajine konať na jar budúceho roka. V rozhovore pre televíziu CNN tiež povedal, že už nehrozí, aby Taliansko podnietilo dlhovú krízu v eurozóne.

"Nebudem kandidovať vo voľbách," povedal Monti pre americkú spravodajskú televíziu počas cesty do USA. "Myslím si, že je dôležité, aby sa v Taliansku znovu začala celá politická hra, dúfajme, že s vyššou úrovňou zodpovednosti a zrelosti."

Monti poukázal na to, že ho taliansky prezident Giorgio Napolitano vymenoval za doživotného senátora, preto bude stále zastávať politickú funkciu. Jeho vyjadrenia však znamenajú, že sa nebude uchádzať o post predsedu vlády, konštatovala agentúra Reuters.

Nie je isté, či budúca talianska vláda bude pokračovať v presadzovaní tvrdých úsporných opatrení, ktoré urobila Montiho technokratická vláda od nástupu koncom minulého roka.


Mario Monti
Foto: TASR/AP

Taliansko už nie je hrozbou, tvrdí Monti


Monti, ktorý dostal za úlohu odvrátiť zhoršenie ekonomickej krízy v Taliansku na úroveň Grécka, uviedol, že jeho obavy o budúcnosť eurozóny sa zmiernili, keďže Taliansko už nie je hrozbou, pokiaľ ide o vyvolanie ešte väčšej krízy v regióne. "Od júna, júla tohto roku oveľa viac verím v budúcnosť eurozóny, pretože my nevyvoláme Talianskom spôsobený požiar," dodal.

Podľa väčšiny nedávnych prieskumov by si 37 až 39 percent Talianov želalo, aby bol ekonóm a akademik Monti premiérom aj po najbližších voľbách. Väčšiu podporu nedostal žiaden iný kandidát, pričom na ďalších miestach boli stredoľaví kandidáti.

Ako bude vyzerať budúca talianska vláda, nie je isté. V krajine stále prebieha debata o možných zmenách volebného zákona.

Bývalý premiér Silvio Berlusconi, ktorý vlani odstúpil po náraste finančných ťažkostí Talianska, naznačil, že bude vo voľbách kandidovať. Väčšina prieskumov mu pripisuje podporu len na úrovni 14,5 percenta.