Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezident Chávez ignoroval niektoré otázky novinárov

Hugo Chávez na improvizovanej konferencii. Foto: TASR/AP Photo

Venezuelský prezident na improvizovanej konferencii v predvečer dnešných volieb na otázky niektorých novinárov neodpovedal.

Caracas 7. októbra (TASR) - Venezuelský prezident Hugo Chávez usporiadal v predvečer dnešných volieb improvizovanú tlačovú konferenciu. Odmietol však na nej odpovedať na ťažké otázky ako napríklad či odíde z politiky, ak vo voľbách prehrá.

Ospravedlnil sa, že neodpovie, pretože volebný zákon zakazuje kandidátom robiť politické vyhlásenia 48 hodín pred voľbami.

Jeho vyzývateľ Henrique Capriles sa v súlade s volebným zákon neobjavil od štvrtka na verejnosti.

Na otázku, či by po dnešných voľbách mohli vzniknúť spory o ich výsledok alebo nepokoje, vyjadril prezident nádej, že sa jeho oponenti nepokúsia o "destabilizačnú hru". Ak by k tomu došlo, dodal, "budeme pripravení neutralizovať ich".

Chávezova sobotňajšia tlačová konferencia so zahraničnými médiami trvala vyše hodiny.

Jeho spoluobčania medzičasom zaplavili vládne obchody, aby si nakúpili potraviny za dotované ceny alebo čakali v dlhých radoch na vydanie preukazu osobnej totožnosti, ktorý potrebujú pre účasť na voľbách.

Očakáva sa, že dnešné hlasovanie budú najtesnejšie prezidentské voľby pre Cháveza za jeho takmer 14 rokov vo funkcii. Napätie medzi oboma politickými tábormi je vysoké. Ulice hlavného mesta Caracas zaplavili farebné plagáty Cháveza i jeho vyzývateľa Caprilesa. Mnohé z nich skončili pokreslené alebo dotrhané.

Členovia milícii prehľadávali na uliciach autá, hľadali zbrane.