Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Prezident Karzaj vyzval Taliban na boj proti nepriateľom krajiny

Hámid Karzaj Foto: TASR/AP

Karzajove vyjadrenia s najväčšou pravdepodobnosťou otrasú už aj tak napätými vzťahmi medzi Kábulom a Islamabadom.

Kábul 4. mája (TASR) - Afganský prezident Hámid Karzaj vyzval dnes militantné hnutie Taliban, aby bojovalo proti nepriateľom Afganistanu.

Podľa agentúry Reuters ide o úder mierený Pakistanu niekoľko dní po tom, čo v pohraničnej oblasti medzi oboma krajinami vypukla prestrelka medzi afganskými a pakistanskými bezpečnostnými silami.

Karzajove vyjadrenia s najväčšou pravdepodobnosťou otrasú už aj tak napätými vzťahmi medzi Kábulom a Islamabadom. Prichádzajú tiež v čase, keď Spojené štáty chcú, aby Pakistan pomohol Afganistanu presvedčiť hnutie Taliban na zapojenie sa do mierových rokovaní pred stiahnutím väčšiny zahraničných vojakov z Afganistanu, ku ktorému by malo dôjsť ku koncu tohto roka.

"Miesto ničenia vlastnej krajiny by mali obrátiť svoje zbrane proti miestam, kde sa robia sprisahania proti afganskej prosperite," povedal Karzaj novinárom v afganskom hlavnom meste Kábul s tým, že išlo o "pripomienku pre Taliban".

"Mali by stáť pri tomto mladom mužovi, ktorý sa obetoval a bránil ich územie," dodal afganský prezident s odvolaním sa na príslušníka afganskej hraničnej stráže, ktorý pri prestrelke s pakistanskými vojakmi prišiel o život. Pri stredajšom incidente utrpeli zranenia aj dvaja členovia pakistanských ozbrojených síl, pripomína Reuters.

Stovky mužov vyšli dnes odo ulíc východoafganského mesta Asadabad blízko miesta, kde k prestrelke došlo, na protest proti Pakistanu a USA. V piatok sa zišli v Kábule tisícky demonštrantov na podporu afganských bezpečnostných síl.

Afganistan a Pakistan majú napäté vzťahy od vzniku Pakistanu v roku 1947, keď sa skončila britská koloniálna nadvláda nad Indiou. Afganistan nikdy oficiálne neakceptoval spoločné hranice.

Pakistan pomohol hnutiu Taliban dostať sa k moci v Afganistane v 90. rokoch. Mnoho afganských lídrov tvrdí, že Pakistan stále pomáha militantom, ktorých považuje za nástroj na zničenie vplyvu Indie - starého rivala Islamabadu - v Afganistane.

Pakistan napomáhanie militantom odmieta a tvrdí, že v susednej krajine chce mier a stabilitu.