Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Prezident Tadžikistanu vyzval obyvateľov, aby sa zásobili potravinami

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Svetový potravinový program uvádza, že 30 percent z deviatich miliónov obyvateľov Tadžikistanu trpí podvýživou.

Dušanbe 29. januára (TASR) - Prezident Tadžikistanu Emomali Rachmon vyzval obyvateľov svojej krajiny, aby sa v dôsledku zmien klímy zásobili potravinami. Každá rodina by mala mať zásoby nevyhnutných potravín až na dva roky. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Tadžikistan je chudobná hornatá krajina v Strednej Ázii a patrí medzi krajiny najviac postihnuté klimatickými zmenami.

"V súvislosti so zmenami a otepľovaním klímy sa sociálno-ekonomická situácia v modernom svete zhoršuje každým dňom," povedal prezident v prejave počas tradičného tadžického sviatku v nedeľu neskoro večer. "V týchto náročných a nepredvídateľných podmienkach moderného sveta, by sme mali pracovať efektívne a využívať zem a vodu zmysluplne," dodal.

Svetový potravinový program uvádza, že 30 percent z deviatich miliónov obyvateľov Tadžikistanu trpí podvýživou. Podľa organizácie na to značne vplýva aj erózia pôdy, strata biodiverzity, topenie ľadovcov a extrémne prejavy počasia, ako sú záplavy, suchá, lavíny a zosuvy pôdy, ktoré ničia pôdu, úrodu i infraštruktúru.

Približne polovicu potravín Tadžikistan dováža, a to najmä kvôli nestabilnej klimatickej situácii. Rastúce ceny zasiahli hlavne najchudobnejších Tadžikov. Svetová banka uvádza, že viac ako polovica obyvateľov Tadžikistanu pracuje v poľnohospodárstve.

Zlú situáciu v Tadžikistane ovplyvňuje aj vojna na Ukrajine. Hlavným hospodárskym partnerom Tadžikistanu je práve Rusko, na ktoré Západ v súvislosti s vojenským konfliktom uvalil sankcie. Napriek nedostatku potravín v Tadžikistane prezidenta Rachmona pri jeho cestách po krajine vítajú hromadami ovocia.