Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Prezident v Zimbabwe sľúbil, že voľby v roku 2018 budú spravodlivé

Emmerson Mnangagwa Foto: TASRAP

Armáda i vplyvné združenie vojnových veteránov podporili Mnangagwu.

Harare 20. decembra (TASR) - Nový zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa v stredu uviedol, že zabezpečí, aby sa v krajine konali slobodné a spravodlivé voľby a zároveň sa pokúsi prilákať do Zimbabwe zahraničných investorov, napísala agentúra AP.

"Moja vláda sa zaväzuje upevniť v krajine demokraciu založenú na úcte k ústave, právnom štáte, vzájomnej tolerancii, mieri a jednote," povedal Mnangagwa vo svojej prvej správe o stave republiky, ktorú predniesol v zimbabwianskom parlamente.

Mnangagwa tiež ubezpečil voličov, že "urobí všetko preto", aby voľby, ktoré sa v Zimbabwe majú konať najneskôr v septembri 2018, boli "dôveryhodné, slobodné a spravodlivé".

Zimbabwianska armáda v polovici novembra prevzala moc v krajine po tom, ako dlhoročný prezident Robert Mugabe odvolal Mnangagwu - považovaného už predtým za jeho možného nástupcu - z funkcie viceprezidenta. Armáda i vplyvné združenie vojnových veteránov, ktoré takisto podporovalo Mnangagwu, sa totiž obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať svojej nepopulárnej manželke Grace.

Mugabe bol mnohými pokladaný za diktátora a hlavnú príčinu hospodárskeho úpadku krajiny, v ktorej 37 rokov takmer neobmedzene vládol.