Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Ak budú rokovania napredovať dobre, nová vláda môže byť koncom roka

Miloš Zeman Foto: TASR/Michal Svítok

Prezident Miloš Zeman prijal v Lánoch lídra sociálnej demokracie Bohuslava Sobotku.

Praha 13. novembra (TASR) - Programovým prioritám, cieľom českej sociálnej demokracie pri formovaní novej vlády venovali dnes veľkú časť stretnutia na zámku v Lánoch prezident ČR Miloš Zeman a líder Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Bohuslav Sobotka, ktorý o tom informoval v priamom prenose spravodajskej televízie ČT24.

Sobotka podľa vlastných slov predpokladá, že ďalšie jeho stretnutie s hlavou štátu sa uskutoční na budúci týždeň. Práve pri tejto príležitosti poverí prezident predsedu ČSSD rokovaniami o zostavení budúcej vlády ČR.

Obaja sa podľa Sobotkových slov dohodli, že líder víťaznej strany nedávnych predčasných volieb bude najvyššieho predstaviteľa krajiny priebežne informovať o postupe rokovaní s potenciálnymi koaličnými partnermi, za ktorých označil ANO a KDU-ČSL.

Prezident Miloš Zeman, ako uviedol predseda ČSSD, tiež vidí možnosť, že ak by koaličné rokovania napredovali dobre, mohla by ČR mať novú stabilnú koaličnú vládu už do konca roka 2013.

Sobotka súčasne zdôraznil, že personálne aspekty formovania nového vládneho kabinetu v súčasnom štádiu rokovaní neboli na programe dňa.

Na otázku, či vidí možnosť spolupráce s Úsvitom priamej demokracie Tomia Okamuru, s ktorého predstaviteľmi sa stretne v nasledujúcich dňoch, Sobotka zdôraznil, že je treba odlíšiť rokovania s možnými koaličnými partnermi, ktorými zostávajú ANO a KDU-ČSL, a zástupcami ďalších parlamentných strán o usporiadaní pomerov v novozvolenej snemovni.

Na margo utajovanej schôdzky niektorých bývalých členov vedenia ČSSD s prezidentom ČR Bohuslav Sobotka potvrdil, že sa obe strany krátko dotkli dnes aj tejto otázky. Hlava štátu mu potvrdila, že k nej nedošlo z iniciatívy prezidenta, ako to už skôr zmienil v médiách.