Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Pri Avdijivke pokračujú intenzívne boje s ruskými jednotkami

Miestny obyvateľ kráča okolo krátera po ruskom raketovom útoku, ktorý zasiahol niekoľko budov v piatok 6. októbra 2023. Foto: TASR/AP

V Avdijivke nateraz zostalo približne 1600 civilistov - pred vojnou ich tam pobývalo celkovo 31.000.

Kyjev 14. októbra (TASR) - Ukrajina v sobotu hlásila intenzívne boje s ruskými jednotkami pri meste Avdijivka, ktoré Rusi ostreľujú už piaty deň. TASR píše podľa správy agentúry AP.

"Nepriateľ neprestáva útočiť ani ostreľovať (ukrajinské) pozície v okolí Avdijivky," vyhlásil šéf vojenskej administratívy mesta Vitalij Barabaš v televíznom prenose.

Moskva tam podľa neho nasadzuje dodatočné sily so zámerom obkľúčiť a obsadiť toto strategicky významné mesto v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré sa nachádza severne od Moskvou ovládaného mesta Doneck.

V Avdijivke nateraz zostalo približne 1600 civilistov - pred vojnou ich tam pobývalo celkovo 31.000.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia predtým v piatok pred Bezpečnostnou radou OSN vyhlásil, že zintenzívnenie útokov na východe Ukrajiny predstavuje novú etapu kampane Moskvy na Ukrajine.

"Ruské jednotky už niekoľko dní prešli na aktívne bojové akcie prakticky na celej frontovej línii," povedal Nebenzia a poznamenal, že z tohto dôvodu je možné považovať "takzvanú ukrajinskú protiofenzívu za ukončenú".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas uplynulého týždňa však tvrdil, že ukrajinské jednotky si svoje pozície stále držia.

Veliteľ ukrajinských pozemných síl Olexandr Syrskyj v sobotu na Facebook napísal, že boje pozdĺž severnej časti východného frontu sa v posledných dňoch výrazne zhoršili, pričom poukázal na preskupenie ruských síl, ktoré podľa neho podnikali útoky v okolí dediny Makijivka a tlačili na mesto Kupjansk s cieľom obkľúčiť ho a dosiahnuť až rieku Oskol.