Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pri neúspešnom štarte Sojuzu prišlo Rusko aj o unikátny bioprinter

Na snímke kabína Sojuz MS-10 po núdzovom pristátí v kazašskej stepi neďaleko mesta Žezkangan 11. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Zariadenie sa počas neúspešného letu nachádzalo v kabíne, ktorá aj s celým obsahom zhorela pri prieniku do atmosféry Zeme.

Moskva 12. októbra (TASR) - Pri neúspešnom štarte ruskej rakety Sojuz bol zničený aj bioprinter, ktorý mal posádke Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) poslúžiť na vôbec prvú tlač biologických objektov vo vesmíre. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské zdroje.

Toto zariadenie sa počas neúspešného letu nachádzalo v kabíne, ktorá aj s celým obsahom zhorela pri prieniku do atmosféry Zeme. Podľa pôvodných plánov mal ruský kozmonaut Alexej Ovčinin s pomocou biotlačiarne urobiť experiment a pokúsiť sa "vypestovať" malé vzorky ľudskej chrupavky a štítnej žľazy hlodavcov.

Vo štvrtok došlo v histórii moderného Ruska k prvej nehode v programe pilotovaných letov. Nosná raketa Sojuz-FG nebola schopná vyniesť kozmickú loď Sojuz MS-10 s novou posádkou pre ISS na obežnú dráhu. Kozmonautom sa podarilo evakuovať v záchrannom module.

Nehoda sa mohla vyskytnúť v dôsledku toho, že jeden zo štyroch blokov prvého stupňa rakety sa v určenom čase neoddelil. Keď už k oddeleniu došlo, stupeň zasiahol centrálnu jednotku.

Túto mimoriadnu situáciu vyšetruje osobitná komisia štátnej agentúry Roskosmos. Až do vyjasnenia príčin havárie Rusko pozastavilo všetky pilotované lety k ISS.