Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Pri útokoch v Pakistane deň pred voľbami zahynulo najmenej 24 ľudí

Pracovníci a dobrovoľníci prevážajú obeť výbuchu bomby v okrese Pašin po príchode do nemocnice v pakistanskom meste Kvéta v stredu 7. februára 2024. Foto: TASR/AP

V Pakistane sú v týchto dňoch nasadené desaťtisíce policajtov a príslušníkov polovojenských síl s cieľom zaistiť poriadok.

Islamabad 7. februára (TASR) - Najmenej 24 ľudí prišlo o život a desiatky utrpeli zranenia v stredu na juhozápade Pakistanu pri bombových útokoch na kancelárie politickej strany a volebného kandidáta. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

Pri prvom útoku pred kanceláriou kandidáta v provincii Balúčistan zahynulo podľa regionálnej vlády najmenej 14 osôb. Úrady uviedli, že išlo o cielený útok a výbuch spôsobila bomba umiestnená na motocykli. Miestny kandidát sa v tom čase na mieste nezdržiaval a neutrpel zranenia.

Najmenej desať ľudí zomrelo neskôr pri výbuchu bomby v priestoroch úradu ďalšieho kandidáta v tejto provincii. K zodpovednosti za útoky sa bezprostredne nikto neprihlásil. Pakistanský úradujúci minister vnútra Gauhar Ejáz bombové útoky slovne odsúdil.

Voliči v juhoázijskej krajine s viac než 240 miliónmi obyvateľov budú vo štvrtok rozhodovať o zložení parlamentu. Skupina Tehríke Tálibán Pákistán (TTP), ktorá má podobnú islamistickú ideológiu ako afganské vládne hnutie Taliban, nedávno uviedla, že napriek nesúhlasu s voľbami nebude uskutočňovať útoky.

V Pakistane sú v týchto dňoch nasadené desaťtisíce policajtov a príslušníkov polovojenských síl s cieľom zaistiť poriadok. Ten narušili nedávne útoky militantov na rôznych miestach krajiny – najmä v Balúčistane. Táto provincia so zásobami zemného plynu hraničí s Afganistanom a Iránom. Nacionalisti v nej už viac než dve desaťročia vedú povstanie s cieľom dosiahnuť nezávislosť i väčšiu kontrolu nad zdrojmi nerastných surovín.