Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Princ Charles navštívil zemetrasením zničený Christchurch

Foto: TASR/AP

Britský kráľovský pár ukončil oficiálny program návštevy na Novom Zélande prehliadkou 150. výročnej poľnohospodárskej a chovateľskej výstavy.

Wellington 16. novembra (TASR) - Následník britského trónu princ Charles s manželkou Camillou, vojvodkyňou z Cornwallu, dnes v rámci šesťdňovej návštevy Nového Zélandu zavítali do mesta Christchurch, ktoré 22. februára 2011 zasiahlo veľmi silné zemetrasenie a po ňom séria dotrasov.

Kráľovský pár sa v miestnej radnici stretol so skupinou 20 ľudí, vrátane tých, ktorí pri zemetrasení s magnitúdou 6,3 utrpeli vážne zranenia hlavy či chrbtice alebo im museli amputovať niektorú z končatín.

Pred radnicou ich potom čakalo mnoho ľudí, ktorí využili na dnes vyhlásený štátny sviatok, aby prišli pozdraviť kráľovský pár.

Foto: TASR/AP
Niektorí z nich sa spontánne pustili do tanca, pričom oň požiadali aj princa Charlesa a jeho manželku. "Proste, požiadala som ho o tanec a on súhlasil. Je fantastický tanečník," uviedla Lisa Shannonová. Sam Johnson, ktorý pred rokom založil študentskú dobrovoľnícku armádu, aby pomáhala pri odstraňovaní následkov silného zemetrasenia a série dotrasov, zasa vyzval do tanca vojvodkyňu z Cornwallu.

Princ si potom spolu s manželkou prezrel obchodnú štvrť Christchurchu, ktorá bola považovaná za "najbritskejšiu" spomedzi všetkých miest na Novom Zélande. Silné zemetrasenie z vlaňajšieho septembra s magnitúdou 7,1 ju prakticky zrovnalo so zemou. K obetiam na životoch nedošlo, keďže obchodná štvrť bola v ranných hodinách prakticky bez ľudí.

Ako informuje agentúra DPA, za posledných 12 mesiacov seizmológovia zaregistrovali už 2650 dotrasov s magnitúdou vyššou ako dva stupne. Malé zemetrasenie s magnitúdou 2,2 zaznamenali aj dnes skoro ráno vo vzdialenosti asi desať kilometrov južne od centra Christchurchu.

Časť mesta Christchurch je stále pre verejnosť neprístupná, keďže v nej pokračujú práce na výstavbe tzv. mesta v záhrade, čo bude komplex moderných budov odolných voči zemetraseniu.

Primátor mesta Bob Parker dnes počas návštevy radnice ukázal princovi kópiu kondolenčného listu, ktorý zaslal mestu pri príležitosti prvého výročia ničivého zemetrasenia. List bude súčasťou dobových dokumentov zozbieraných k 60. výročiu korunovácie kráľovnej Alžbety II., ktoré vložia do kapsule a umiestnia do veže zvonice postavenej v roku 1897 na pamiatku diamantového jubilea kráľovnej Viktórie - najdlhšie vládnucej panovníčky v dejinách britskej monarchie.

Britský kráľovský pár ukončil oficiálny program návštevy na Novom Zélande prehliadkou 150. výročnej poľnohospodárskej a chovateľskej výstavy, na ktorej princ Charles udeľoval ceny najlepším chovateľov dobytka.