Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Proces s expremiérkou Juliou Tymošenkovou opäť odročili na 14. augusta

Foto: TASR/AP

Pred charkovským súdom sa dnes v očakávaní procesu zhromaždili stovky stúpencov aj odporcov expremiérky.

Charkov 31. júla (TASR) - Ukrajinský súd dnes opäť odročil druhý proces s bývalou premiérkou Juliou Tymošenkovou pre zdravotné problémy obvinenej.

Proces, v ktorom 51-ročná politička čelí obvineniam z daňových únikov a sprenevery, bude pokračovať 14. augusta.

Súd dovtedy preskúma, či bude možné, aby Tymošenková vypovedala prostredníctvom videokonferencie priamo z nemocnice vo východoukrajinskom Charkove, kde sa lieči kvôli problémom s platničkami.

Pred charkovským súdom sa dnes v očakávaní procesu zhromaždili stovky stúpencov aj odporcov expremiérky. Pojednávanie z rovnakého dôvodu odročili už niekoľkokrát.

Tymošenkovú vlani v októbri odsúdili v inom procese za zneužitie právomocí na sedem rokov väzenia. Trest si odpykáva v charkovskej väznici a od mája sa lieči v tamojšej nemocnici. Ak ju v druhom procese usvedčia z daňových únikov a sprenevery, ktorých sa mala dopustiť v polovici 90. rokov ako šéfka energetického koncernu, hrozí jej ďalších 12 rokov väzenia.

Odsúdenie Tymošenkovej, hlavnej politickej oponentky prezidenta Viktora Janukovyča, naštrbilo vzťahy medzi Ukrajinou a Európskou úniou. Podľa EÚ je jej trestné stíhanie politicky motivované.