Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spoločnosť Air France možno pôjde pred súd za haváriu letu z Ria

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zahynulo vtedy všetkých 228 ľudí na palube vrátane troch slovenských občanov.

Paríž 17. júla (TASR) - Francúzska prokuratúra odporučila postaviť leteckú spoločnosť Air France pred súd za zabitie a nedbalosť v prípade havárie lietadla, ktoré sa v roku 2009 počas letu z brazílskeho Ria de Janeiro do Paríža zrútilo do Atlantického oceánu. Zahynulo vtedy všetkých 228 ľudí na palube vrátane troch slovenských občanov.

Tlačovej agentúre AFP to v stredu uviedli zdroje z francúzskej justície.

Prokuratúra dospela k záveru, že francúzska spoločnosť Air France vedela o technických problémoch s kľúčovým zariadením na meranie rýchlosti, nainštalovaným na svojom lietadle typu Airbus A330, ale neinformovala o tom pilotov a ani ich nevyškolila, ako majú túto záležitosť riešiť. Uvádza sa to v dokumente z vyšetrovania, ktorý mala agentúra AFP možnosť vidieť.

Let AF447 sa zrútil do Atlantiku počas búrky 1. júna 2009. Zistilo sa, že príčinou havárie bola porucha Pitotových trubíc na lietadle - tie umožňujú pilotom sledovať a ovládať rýchlosť letu.

Trvalo dva roky, kým sa stovky kilometrov od severného pobrežia Brazílie našiel vrak lietadla. Nakoniec ho lokalizovali pomocou ponoriek ovládaných na diaľku v hĺbke 3900 metrov.

Prokuratúra odporučila zrušiť stíhanie spoločnosti Airbus, aj napriek žiadostiam rodín obetí, aby sa tento výrobca civilných dopravných lietadiel tiež zodpovedal za haváriu.

Obe spoločnosti boli obvinené zo zabitia v roku 2011.

Celý tento právny prípad trvá už desiaty rok a vyšetrujúci sudcovia, ktorí sú poverení jeho riešením, musia teraz rozhodnúť, či sa budú riadiť odporúčaniami prokuratúry a posunú prípad na súdny proces.

Air France bude mať zároveň možnosť odvolať sa proti rozhodnutiu začať v prípade súdny proces.

V správe francúzskeho Úradu vyšetrovania a analýz civilného letectva (BEA) z roku 2012 bol záver, že zle pripravená posádka lietadla nereagovala správne, keď ich airbus začal padať a stratil výšku po tom, čo merače rýchlosti, Pitotove trubice, zamrzli.

Bezpečnosť lietadiel je tento rok v centre pozornosti, pretože sa stali dve havárie strojov 737 MAX amerického výrobcu lietadiel Boeing, ktoré viedli k pozastaveniu ich prevádzky po celom svete. Pri jednej z oboch havárií zahynuli v Etiópii štyria Slováci.