Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prokuratúra žiada pre Janukovyča 15 rokov väzenia za vlastizradu

Na archívnej snímke Viktor Janukovyč. Foto: Wikipedia

Súdny proces s ukrajinským exprezidentom sa začal vlani v máji. Janukovyč vyhlásil, že sa nebude zúčastňovať na procese s vopred daným verdiktom a obvinil tribunál zo zaujatosti.

Kyjev 16. augusta (TASR) - Ukrajinská prokuratúra žiada 15 rokov väzenia pre bývalého prezidenta Viktora Janukovyča, ktorého súdia v neprítomnosti za vlastizradu. Informovalo o tom Rádio Slobodná Európa (RFE/RL).

Požadovaná výška trestu odznela vo štvrtok v rámci záverečnej reči žalobcov pred súdom v Kyjeve. Janukovyč sa procesu nezúčastňuje, keďže sa od svojho zosadenia vo februári 2014 zdržiava na území Ruska.

Bývalý prezident je obžalovaný z velezrady a z toho, že napomáhal pri vedení agresívnej vojny voči Ukrajine a pri ohrozovaní jej zvrchovanosti a územnej celistvosti.

Po štvrtkovom prednesení záverečnej reči obžaloby predsedajúci sudca Vladyslav Deviatko stanovil ďalšie pojednávanie na 13. septembra. Janukovyčovi právni zástupcovia uviedli, že na prípravu svojej reči budú potrebovať tri mesiace.

Podľa agentúry Ukrinform vystúpenie žalobcov opakovane narušovali rôznymi výkrikmi a poznámkami Janukovyčovi právnici.

Súdny proces s exprezidentom sa začal vlani v máji. Janukovyč vyhlásil, že sa nebude zúčastňovať na procese s vopred daným verdiktom a obvinil tribunál zo zaujatosti.

Janukovyč opustil úrad hlavy štátu koncom februára 2014 a utiekol do Ruska v čase, keď sa konali masové protesty vyvolané jeho rozhodnutím odstúpiť od prelomovej asociačnej dohody Kyjeva s EÚ a namiesto toho posilniť obchodné vzťahy s Moskvou. Po Janukovyčovom úteku Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a začalo podporovať proruských separatistov na východe Ukrajiny; tamojší konflikt si odvtedy vyžiadal už vyše 10.000 mŕtvych.