Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Propalestínski študenti zablokovali parížsku univerzitu Sciences Po

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Približne 60 študentov bolo podľa univerzity v jej budove v centre francúzskej metropoly.

Paríž 26. apríla (TASR) - Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Približne 60 študentov bolo podľa univerzity v jej budove v centre francúzskej metropoly. Na snímkach z miesta vidno, že zabarikádovali hlavný vchod odpadkovými košmi, mrežami a drevenými paletami. Na okná a vchod vyvesili palestínske vlajky a skandovali heslá na podporu Palestínčanov v Pásme Gazy. Viacerí mali na sebe čierno-bielu šatku kúfiju, ktorá sa stala symbolom solidarity s Palestínčanmi. Ich transparenty vyzývali, aby univerzita prerušila väzby so všetkými izraelskými univerzitami.

Vedenie Sciences Po sa v piatok stretlo s delegáciou demonštrantov s cieľom nájsť riešenie konfliktu. Univerzita vo vyhlásení tvrdila, že dôrazne odsudzuje aktivity študentov. Polícia totiž ešte v stredu rozohnala propalestínsky protest v areáli univerzity, pretože zlyhalo viacero pokusov, aby sa študenti v pokoji rozišli.

Propalestínske demonštrácie sa v posledných týždňoch konajú aj na univerzitách v Spojených štátoch, kde mnohí študenti takto vyjadrujú rozhorčenie z priebehu vojny Izraela s palestínskym hnutím Hamas a humanitárnej krízy v Pásme Gazy.

Vo Francúzsku žije po Izraeli a Spojených štátoch najväčšia židovská populácia a je tiež domovom najväčšej moslimskej komunity v Európe.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, pri ktorom zomrelo približne 1160 ľudí, zväčša civilistov. Izrael reagoval odvetnými údermi a neskôr aj pozemnou ofenzívou, ktoré si vyžiadali už najmenej 34.300 obetí na životoch, vyplýva z údajov gazského ministerstva zdravotníctva vedeného Hamasom.