Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Protesty na Blízkom východe a v severnej Afrike sprevádzalo násilie

Ilustračná snímka. Foto: TASRAP

Výročná správa ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) bola zverejnená v utorok.

Bejrút 18. februára (TASR) - Úrady na Blízkom východe a v severnej Afrike používali vlani pri potláčaní demonštrácií brutálnu silu. Uvádza sa podľa agentúry DPA vo výročnej správe ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) zverejnenej v utorok.

"Len v Iraku a Iráne použili úrady pri potláčaní protestov smrtiacu silu, čo viedlo k stovkám obetí na životoch; v Libanone použila polícia pri potláčaní protestov nezákonnú a nadmernú silu; v Alžírsku sa úrady pri zásahoch proti demonštrantom uchyľovali k hromadnému zatýkaniu," uvádza sa vo výročnej správe AI. Táto ľudskoprávna organizácia zároveň označila vlaňajšok za "rok vzdoru" na Blízkom východe a v severnej Afrike.

"Bol to zároveň rok, ktorý ukázal, že nádej ešte žije a napriek krvavým dozvukom povstaní v Sýrii, Jemene a Líbyi, ako aj katastrofálnemu úpadku ľudských práv v Egypte došlo k oživeniu viery ľudí v hromadné vystúpenie v prospech zmeny," povedala riaditeľka AI pre oblasť severnej Afriky a Blízkeho východu Heba Morayefová.

"Vlády v tomto regióne si musia uvedomiť, že potláčaním protestov a zatýkaním kritikov a obhajcov ľudských práv neumlčia volanie ľudu po základných ekonomických, sociálnych a politických právach," dodala Morayefová.