Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Protesty proti reforme súdnictva v Izraeli opäť silnejú

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V pondelok má izraelský parlament hlasovať v prvom čítaní o časti reformy súdnictva.

Tel Aviv 9. júla (TASR) - Protesty proti plánovanej reforme súdnictva v Izraeli v sobotu opäť nabrali na sile pred dôležitým hlasovaním v parlamente. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

V Tel Avive vyšlo podľa izraelských médií do ulíc 140.000 ľudí, aby protestovali proti plánom pravicovej vlády premiéra Benjamina Netanjahua. Podľa organizátorov pritom demonštrovalo až 180.000 ľudí. Desiatky tisíc Izraelčanov protestovali v sobotu aj v iných častiach krajiny.

Celoštátne protesty vypukli v Izraeli v januári, keď vláda oznámila reformu súdnictva. Vláda v rámci nej plánovala obmedziť niektoré právomoci najvyššieho súdu a dať vládnucej koalícii rozhodujúce slovo pri výbere sudcov, uvádza agentúra Reuters.

Protesty oslabli v marci, keď Netanjahu pod tlakom verejnosti reformu pozastavil, aby o nej rokoval s opozičnými strany a dosiahol tak širšiu dohodu. V júni Netanjahu predstavil o niečo miernejšiu podobu reformy, ktorá však podľa kritikov stále dáva vláde príliš veľkú moc nad súdmi a ohrozuje demokraciu.

V pondelok má izraelský parlament hlasovať v prvom čítaní o časti reformy súdnictva. Celkovo sú potrebné tri čítania, aby bol návrh zákona prijatý. Keďže Netanjahuova vláda má v parlamente väčšinu očakáva sa, že táto časť reformy bude prijatá do konca júla.

Po celom Izraeli sú tak plánované ďalšie protesty.