Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Proti zmenám v dôchodkoch protestovalo vo Francúzsku vyše 900.000 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Návrhom zákona sa má postupne - do roku 2030 - zvyšovať minimálny vek odchodu do dôchodku zo súčasných 62 na 64 rokov.

Paríž 11. februára (TASR) - Na štvrtom dni protestov proti vládnemu návrhu reformy dôchodkového systému sa v sobotu vo Francúzsku zúčastnilo približne 963.000 ľudí, uviedlo francúzske ministerstvo vnútra. Odbory, ktoré protestné akcie zvolali, informovali o 2,5-miliónovej účasti.

Ako poznamenala agentúra DPA, na parížskom letisku Orly sa okrem toho v sobotu uskutočnil vopred neohlásený štrajk proti zmenám v dôchodkovom systéme, ktorý viedol k meškaniu i zrušeniu letov.

DPA podotkla, že francúzske odbory zvyčajne oznamujú svoje plány na vyhlásenie štrajkov vopred. Akcia na letisku Orly nebola súčasťou ich plánov na túto sobotu.

Na 7. marca odborári avizujú generálny štrajk, po ktorom sa uskutočnia ďalšie protestné akcie 8. marca, keď sa slávi Medzinárodný deň žien.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron je podľa agentúry AP odhodlaný presadiť navrhované zmeny napriek prieskumom verejnej mienky, podľa ktorých odpor spoločnosti voči reforme rastie.

Návrhom zákona sa má postupne - do roku 2030 - zvyšovať minimálny vek odchodu do dôchodku zo súčasných 62 na 64 rokov. V pláne je aj opatrenie, podľa ktorého musia ľudia odpracovať aspoň 43 rokov, aby mali nárok na plný dôchodok.

Vláda tvrdí, že cieľom týchto zmien je udržať dôchodkový systém. Očakáva sa totiž, že starnutie francúzskej populácie spôsobí v nadchádzajúcom desaťročí deficit v systéme.

Pred Macronom sa o reformu dôchodkového systému pokúsilo niekoľko prezidentov - s rôznym úspechom, ale diskusiu o zmenách a ich schvaľovanie zakaždým sprevádzali rozsiahle protesty a štrajky.

Keďže Macronov tábor už nemá v parlamente absolútnu väčšinu, prezident počíta s tým, že sa mu reformu podarí presadiť s pomocou konzervatívnych Republikánov (LR), ktorí už potvrdili, že ju pri hlasovaní podporia.

Niektorí poslanci - dokonca aj z Macronovej frakcie - však stále majú k navrhovaným zmenám výhrady.

V súčasnosti panujú väčšie obavy z ochromenia Francúzska ďalšími štrajkmi než z tesného hlasovania, dodala DPA.