Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Prví nemeckí vojaci dorazia do Litvy v apríli

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvá skupina nemeckých vojakov v Litve bude pozostávať z 20 príslušníkov, ktorých úlohou bude naplánovať nasadenie väčšieho počtu vojakov - brigády - v Litve.

Riga 21. marca (TASR) - Prví nemeckí vojaci, ktorí majú posilniť východné krídlo NATO v Litve, dorazia do miesta svojej dislokácie v apríli. Podľa agentúry DPA o tom v stredu informovalo litovské ministerstvo obrany.

Prvá skupina nemeckých vojakov v Litve bude pozostávať z 20 príslušníkov, ktorých úlohou bude naplánovať nasadenie väčšieho počtu vojakov - brigády - v Litve. Do konca roka by v Litve malo pôsobiť 150 nemeckých vojakov.

Podľa stanice Deutsche Welle Nemecko - v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu - na podporu Litvy nasadí dva bojové prápory. Pôjde o historický krok - prvé trvalé nasadenie nemeckých jednotiek od druhej svetovej vojny.

Do Litvy by sa do roku 2027 malo aj s rodinami presídliť približne 5000 príslušníkov nemeckého bundeswehru.

Hlavným miestom ich nasadenia bude mesto Rudninkai neďaleko hraníc s Bieloruskom, kde bude dislokovaných okolo 80 percent nemeckého vojenského personálu. Zvyšní vojaci budú umiestnení v meste Rukla v centrálnej časti Litvy.

Očakáva sa, že vojaci a ich rodiny budú bývať v hlavnom meste Vilnius a v meste Kaunas.

Litva je členským štátom EÚ a NATO. Hraničí s ruskou Kaliningradskou oblasťou - exklávou hraničiacou s Litvou a s Poľskom a s prístupom k Baltskému moru - i s Bieloruskom, známym spojencom Kremľa.