Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Putin navrhol predĺženie prímeria na východe Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a rakúsky prezident Heinz Fischer Foto: TASR/AP

Krátko po prílete do Viedne sa šéf Kremľa stretol s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom a neskôr s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom.

Viedeň 24. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes počas návštevy Viedne vyzval na predĺženie týždňového prímeria na východe Ukrajiny. Podľa Putina pokoj zbraní musia sprevádzať aj rozhovory medzi Kyjevom a predstaviteľmi proruských povstalcov.

Ruský prezident súčasne zdôraznil, že Moskva je odhodlaná naďalej chrániť záujmy rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny. Uviedol to v súvislosti so svojím dnes zverejneným rozhodnutím požiadať hornú komoru ruského parlamentu, aby zrušila uznesenie o možnosti nasadenia ruských ozbrojených síl na Ukrajine.

"Vyhlásiť prímerie nestačí ... Jeho nutnou súčasťou by mala byť aj zmysluplná diskusia o podstate problémov," uviedol Putin v súvislosti so sedemdňovým prímerím, ktoré v piatok vyhlásil nový ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Putin pricestoval na niekoľkohodinovú pracovnú návštevu Rakúska dnes popoludní. Stalo sa tak v deň, keď ruská plynárenská spoločnosť Gazprom podpísala vo Viedni s rakúskou energetickou firmou OMV dohodu o výstavbe rakúskej vetvy sporného plynovodu Južný prúd. K podpísaniu došlo napriek nesúhlasu EÚ, ktorá vzhľadom na anexiu polostrova Krym Ruskom a vývoj na východe Ukrajiny rokovania o projekte pozastavila.

Krátko po prílete do Viedne sa šéf Kremľa stretol s rakúskym prezidentom Heinzom Fischerom. Ten pred schôdzkou povedal, že je potrebné udržiavať otvorené komunikačné kanály s Moskvou, čo by podľa neho malo prispieť k riešeniu ukrajinskej krízy.

Putin sa mal vo Viedni stretnúť aj s ďalšími rakúskymi predstaviteľmi, ako aj so šéfom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), švajčiarskym prezidentom Didierom Burkhalterom.

Americké veľvyslanectvo v Rakúsku vydalo k Putinovej návšteve krátke vyhlásenie, v ktorom upozornilo na potrebu jednotného postupu transatlantických spojencov. Podľa ambasády len týmto spôsobom možno odradiť Rusko od ďalšej agresie a otvoriť priestor ku konštruktívnym rokovaniam.

"Rakúska vláda, ekonomickí lídri a obyvatelia Rakúska by mali dôkladne zvážiť, či dnešné udalosti prispievajú k tomuto úsiliu," uvádza sa v komuniké veľvyslanectva USA.

Ide o Putinovu druhú cestu na Západ a jeho prvú pracovnú návštevu v členskej krajine EÚ od začiatku ukrajinskej krízy.

Faymann: Rakúsko podporuje v ukrajinskom konflikte dialóg

Nedávne opatrenia na deeskaláciu krízy na Ukrajine sú pozitívnymi signálmi, preto ich treba uvítať. Po dnešnej pracovnej schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to povedal rakúsky kancelár Werner Faymann, podľa ktorého je dôležité, aby Rusko pokračovalo v podpore prímeria a celého mierového procesu, uviedla agentúra APA.

Obaja politici na stretnutí hovorili okrem situácie na Ukrajine aj o bilaterálnych otázkach a vzťahoch Ruska s Európskou úniou. "Naša krajina podporuje dialóg, ochotu rokovať a zapojenie všetkých zúčastnených strán. Sme za mierové riešenie konfliktu na Ukrajine a v súlade s Európskou úniou podporujeme mierové plány ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Vyzval som prezidenta Putina, aby takisto podporoval tento vývoj a aktívne prispel k mierovému riešeniu na Ukrajine," konštatoval Faymann podľa vyhlásenia svojho úradu.

Témou stretnutia bola aj anexia Krymu, ktorá je podľa rakúskeho kancelára "jasným porušením medzinárodného práva". Faymann spomenul aj otázku dodržiavania ľudských práv, demokracie a právneho štátu v Rusku. V oblasti bilaterálnych vzťahov boli predmetom rozhovoru hospodárske vzťahy, ktoré podľa Faymanna "nie sú zanedbateľné", keďže rakúske firmy ročne vyvezú do Ruska tovary a služby v hodnote okolo 3,5 miliardy eur.