Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Putin rokoval s Erdoganom, názory na Sýriu sa rôznia

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) si podáva ruku s tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom Foto: TASR/AP

Rusko je jedným z mála spojencov, ktorí sýrskemu režimu ostali.

Istanbul 3. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes konštatoval, že Rusko a Turecko sa zhodli na potrebe ukončenia humanitárnej krízy v Sýrii, no pripustil rozdielne názory na dosiahnutie tohto cieľa.

Putin, ktorý je na návšteve v Ankare, rokoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turecký líder povedal, že šéfovia diplomacií oboch krajín budú v otázke sýrskeho problému "intenzívnejšie spolupracovať".

Rusko je jedným z mála spojencov, ktorí sýrskemu režimu ostali. Turecko vyzvalo na ukončenie vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada, uviedla tlačová agentúra AP.

Bez ohľadu na spor ohľadom Sýrie chcú Turecko a Rusko posilniť hospodárske vzťahy. Objem vzájomného obchodu by sa mal v nadchádzajúcich rokoch strojnásobiť na zhruba 77 miliárd eur, informovala DPA.

Ruský koncern Rosatom má na juhu Turecka do roku 2022 vybudovať prvú atómovú elektráreň, pričom ruská strana prejavila záujem aj o výstavbu ďalšej.

Ruská a turecká delegácia podpísali celkovo 11 hospodárskych zmlúv. Pre Turecko je obzvlášť dôležité rozšírenie energetických dodávok z Ruska, lebo kvôli medzinárodným sankciám a politickým nezhodám sú obchody s Iránom stále neistejšie. Nedostatok ropy a zemného plynu by však mohol ohroziť rýchlo rastúcu tureckú ekonomiku.

Návšteva Istanbulu bola prvou Putinovou zahraničnou cestou za niekoľko mesiacov. V predchádzajúcich týždňoch sa špekulovalo o jeho zdravotnom stave. Turecká televízia ukázala aj zábery, ako šéf Kremľa vystupuje z lietadla a zostupuje po schodíkoch.