Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Putin:Rusko nechce globálnu konfrontáciu, no nedovolí jeho ohrozovanie

Ruský prezident Vladimir Putin si pripíja na oficiálnej recepcie pri príležitosti 79. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Moskve vo štvrtok 9. mája 2024. Foto: TASR/AP

Putin podľa Reuters tiež uviedol, že Rusko nikdy neznevažovalo prínos západných krajín v druhej svetovej vojne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 9. mája (TASR) - Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

"Rusko urobí všetko, aby zabránilo globálnemu stretu, ale zároveň nedovolíme, aby nás niekto ohrozoval. Naše (jadrové) strategické sily sú vždy v pohotovosti," povedal šéf Kremľa vojakom na moskovskom Červenom námestí.

Putin podľa Reuters tiež uviedol, že Rusko nikdy neznevažovalo prínos západných krajín v druhej svetovej vojne. Zároveň však povedal, že dochádza k "prekrúcaniu pravdy" o tomto konflikte.

Šéf Kremľa obvinil "arogantné" západné elity z toho, že zabúdajú na rozhodujúcu úlohu, ktorú zohral Sovietsky zväz pri porážke nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, pričom podľa jeho slov podnecujú konflikty na celom svete.

"Na Západe by radi zabudli na lekcie z druhej svetovej vojny... Ale my si pamätáme, že o osude ľudstva sa rozhodovalo vo veľkých bitkách pri Moskve a Leningrade, Rževe, Stalingrade, Kursku a Charkove, pri Minsku, Smolensku a Kyjeve, v ťažkých, krvavých bojoch od Murmanska po Kaukaz a Krym," povedal Putin.

Vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva sa na Červenom námestí konala už tretíkrát odvtedy, ako Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu. Vzhľadom na situáciu však prebiehala čiastočne v obmedzenom rozsahu. Rusko napríklad predviedlo len jeden tank T-34, všíma si Reuters. Súčasťou bol aj prelet stíhačiek. Na prehliadke sa prezentovala aj ruská medzikontinentálna strategická raketa Jars, o ktorej v ruskej televízii povedali, že má "zaručenú schopnosť zasiahnuť cieľ na ktoromkoľvek mieste zemegule".

Na prehliadke sa nezúčastnili nijakí predstavitelia západných krajín, rovnako ako ani v predošlých rokoch. Prítomní boli len lídri Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu, Turkménska, Uzbekistanu, Kuby, Laosu a Guiney-Bissau.

Rusko na prehliadku, ktorá sa teraz konala dva dni po okázalej inaugurácii Putina do piateho funkčného obdobia v úrade prezidenta, tradične pozýva krajiny, ktoré považuje za "priateľské", uvádza AFP. Neúčasť však vopred avizoval arménsky premiér Nikol Pašinjan, ktorý bol pritom v stredu v Moskve na regionálnom summite Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA). Dôvodom je spor Jerevanu s Moskvou, ktorý vyvolala skutočnosť, že ruské mierové jednotky nezasiahli pri vlaňajšej bleskovej ofenzíve Azerbajdžanu proti etnickým Arménom v Náhornom Karabachu.

Ceremónie ku Dňu víťazstva, ktoré zvykli tradične paralelne prebiehať aj v jednotlivých ruských oblastiach, teraz v mnohých z nich zrušili. Veľké oslavy sa nebudú konať napríklad v Brianskej ani Kurskej oblasti, ktoré hraničia s Ukrajinou a dostávajú sa často pod paľbu. Rovnako sa v krajine - už druhý rok po sebe - neuskutočnia ani pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky účastníkov druhej svetovej vojny.