Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Putin: Väzni zabití na Ukrajine splatili dlh spoločnosti

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) sa rozráva s vojakmi, účastníkmi ruskej špeciálnej vojenskej operácie počas ich stretnutia v Kremli v Moskve 29. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Ruská armáda a žoldnierska spoločnosť Vagnerova skupina potrebovali doplniť bojovníkov na fronte na Ukrajine, preto verbovali mužov z ruských trestaneckých kolónií.

Moskva 29. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že ruskí väzni, ktorí zahynuli na Ukrajine, sa očistili v očiach spoločnosti a splatili jej dlh. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Ruská armáda a žoldnierska spoločnosť Vagnerova skupina potrebovali doplniť bojovníkov na fronte na Ukrajine, preto verbovali mužov z ruských trestaneckých kolónií.

"Sú mŕtvi," povedal Putin počas stretnutia s vojakmi odvysielaného v televízii a myslel tým väzňov, ktorí zomreli vo vojne na Ukrajine.

"Každý môže urobiť nejaké chyby, aj oni ich v minulosti urobili. Ale položili životy za vlasť a úplne sa očistili," uviedol Putin na stretnutí s vojakmi, ktorí bojovali na južnom fronte Ukrajiny neďaleko obce Urožajne. Po krátkom rozhovore s vojakmi si minútou ticha uctil padlých väzňov.

Ruský prezident vyhlásil, že vojaci, ktorí bojovali pri Urožajnom, sú "symbolickým príkladom odvahy a hrdinstva". Podľa ministerstva obrany tam Rusi odrazili ukrajinský útok.

Odsúdencov údajne využívali v krutých bojoch o mesto Bachmut na východe Ukrajiny ako potravu pre delá.

Podľa medzinárodných odborníkov v niektorých prípadov väzňov naverbovali do bojov na Ukrajine pomocou vyhrážok a zastrašovania.

Mnohí odborníci a kritici Kremľa vravia, že rehabilitovanie a opätovné začlenenie traumatizovaných bývalých vojakov je pre Rusko veľký problém. Niektorí z bývalých väzňov vracajúcich sa z frontu páchajú nové zločiny.

Ruské úrady si už tradične ctia vlastenectvo a kultúru sebaobetovania, preto si napríklad veľkolepo pripomínajú sovietske víťazstvo v druhej svetovej vojne.