Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Putin útok označil za barbarský čin a na nedeľu vyhlásil štátny smútok

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, členovia Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie (FSB) a operačné jednotky ministerstva vnútra pracujú na mieste činu po útoku v koncertnej sále Crocus City Hall, v sobotu 23. marca 2024 v Moskve. Foto: TASR/AP

Prezident tiež uviedol, že boli zatknuté všetky osoby, ktoré sa priamo zúčastnili na útoku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 23. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu piatkový útok v koncertnej hale na predmestí Moskvy označil za barbarský teroristický čin. Na nedeľu vyhlásil štátny smútok, informuje TASR s odvolaním sa na agentúry AP a AFP.

"Vyhlasujem 24. marec za deň národného smútku," povedal prezident vo svojom prejave v televízii. V Rusku boli podľa jeho slov v reakcii na útok posilnené bezpečnostné opatrenia.

Prezident tiež uviedol, že boli zatknuté všetky osoby, ktoré sa priamo zúčastnili na útoku. Pokúšali sa ujsť na Ukrajinu, dodal. Neposkytol však žiadne dôkazy na podporu svojich tvrdení, píše AP.

Piatkový útok si už vyžiadal najmenej 140 obetí na životoch. Do koncertnej sály Crocus City Hall v meste Krasnogorsk na predmestí Moskvy vpadli viacerí muži ozbrojení automatickými zbraňami a granátmi. Na mieste zabili podľa úradov najmenej 60 ľudí a 100 zranili. Z budovy boli hlásené výbuchy a zachvátil ju rozsiahly požiar.

K zodpovednosti sa prihlásila militantná skupina Islamský štát (IS). Rusko tvrdí, že vyšetruje napojenie útočníkov na Ukrajinu. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak vyhlásil, že Kyjev nemá s útokom nič spoločné.