Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

R. John skončil vo výboroch českého parlamentu lebo sa vrátil do médií

Radek John Foto: REPROFOTO TASR

Radek John bol predsedom bezpečnostného výboru, v mandátovom a imunitnom výbore bol radovým členom. Po odvolaní príde o príplatok 22.700 Kč, ktorý poberal za šéfovanie výboru.

Praha 9. novembra (TASR) - Český exminister vnútra a líder medzičasom opozičných Vecí verejných Radek John, ktorý v posledný októbrový deň oznámil návrat k pôvodnej profesii investigatívneho novinára, skončil v bezpečnostnom i mandátovom a imunitnom výbore českého parlamentu. Poslanci ho odvolali práve kvôli návratu do médií. Pre internetový server iDNES.cz to potvrdil šéf parlamentného klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Radek John pracuje od začiatku novembra ako externista pre vydavateľstvo Empresa Media, ktoré ponúka čitateľom periodiká Týden, Instinkt a Sedmička a ktoré sa nedávno ujalo aj prevádzky komerčnej TV Barrandov.

Muž, ktorý má bohaté novinárske skúsenosti z redakcie týždenníka Mladý svět i neskoršieho pôsobenia v komerčnej TV Nova, mal vďaka členstvu v spomínaných výboroch prístup k utajovaným materiálom. Poslanci mali obavy, že by získané informácie mohol zverejňovať v médiách. Odvolali ho aj z komisie pre kontrolu Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov.

Radek John bol predsedom bezpečnostného výboru, v mandátovom a imunitnom výbore bol radovým členom. Po odvolaní príde o príplatok 22.700 Kč, ktorý poberal za šéfovanie výboru. Plat radového českého poslanca bez funkcie činí 55.900 Kč.