Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Rada NATO: KĽDR je hrozbou pre regionálnu a medzinárodnú stabilitu

Ponorková balistická raketa počas vojenskej prehliadky na Námestí Kim Ir-sena v Pchjongjangu. Foto: TASR

Podľa stanoviska Severoatlantickej rady predstavuje severokórejský test bomby zjavné porušenie viacerých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a veľkú hrozbu pre Zmluvu o nešírení jadrových zbraní.

Brusel 6. septembra (TASR) - Ďalší jadrový test Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) z 3. septembra opäť demonštroval bezohľadnú snahu režimu tejto krajiny vlastniť jadrové zbrane. Uviedla to dnes v Bruseli Severoatlantická rada (NAC), najvyšší politický orgán Severoatlantickej aliancie.

Podľa stanoviska Severoatlantickej rady predstavuje severokórejský test vodíkovej bomby zjavné porušenie viacerých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a veľkú hrozbu pre Zmluvu o nešírení jadrových zbraní (NPT). Tento krok zároveň dokazuje bezprecedentnú a zrýchľujúcu sa kampaň severokórejských nezákonných štartov balistických rakiet a jadrových testov.

"Hrozba, ktorú predstavuje KĽDR, je problém širšieho medzinárodného spoločenstva a vyžaduje si jednotnú reakciu. Severoatlantická rada čo najostrejšie odsudzuje nelegálne akcie KĽDR, pretože ohrozujú regionálnu a medzinárodnú stabilitu a cieľ denuklearizácie Kórejského polostrova mierovým spôsobom," uvádza sa v stanovisku NAC.

Severoatlantická rada tiež skonštatovala, že zámerné porušovanie medzinárodných dohôd a záväzných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a konfrontačné akcie Pchjongjangu ohrozujú perspektívy trvalého mieru na Kórejskom polostrove a podkopávajú medzinárodný mier a bezpečnosť.

"Je nevyhnutné, aby všetky krajiny dôkladnejšie a transparentnejšie zavádzali existujúce sankcie OSN a vyvinuli ďalšie úsilie na uplatnenie rozhodujúceho tlaku s cieľom presvedčiť režim KĽDR, aby upustil od svojej súčasnej hroziacej a destabilizujúcej cesty," dodáva sa vo výzve NAC.

Najvyšší politický orgán NATO zároveň vyzval KĽDR, aby sa zdržala akéhokoľvek ďalšieho podnecovania a nezákonných činov, dodržiavala záväzky vyplývajúce z príslušných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a aby preukázateľne a nezvratne upustila od všetkých programov jadrových a balistických rakiet.

NAC v tejto súvislosti opätovne zdôraznila úplnú solidaritu NATO s jeho partnermi v regióne, Japonskom a Kórejskou republikou.