Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Radikálny islamský kazateľ podozrivý z terorizmu sa postavil pred súd

Radikálny islamský duchovný Abú Hamza Masrí a štyria ďalší podozriví z terorizmu sa postavili pred súd v USA. Foto: TASR/AP Photo

Klerik egyptského pôvodu Masrí si doteraz v Británii odpykával sedemročný trest za podnecovanie rasovej neznášanlivosti.

New York 6. októbra (TASR) - Radikálny islamský duchovný Abú Hamza Masrí a štyria ďalší podozriví z terorizmu, ktorí dlhé roky bojovali proti svojmu vydaniu do Spojených štátov, sa dnes postavili pred súd v USA. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo ich Británia v piatok vydala na trestné stíhanie.

Mužov letecky prepravili do zámoria za prísnych bezpečnostných opatrení.

Masrí sa k vine nepriznal

Čiastočne slepý Masrí má namiesto rúk háky, ale na súd v new Yorku prišiel bez týchto protéz, v modrej väzenskej košeli bez rukávov. Prostredníctvom svojej právničky sa sťažoval, že chce svoje protézy okamžite naspäť. Krátke vypočúvanie sa skončilo bez toho, aby sa priznal k vine. Masrí je obvinený z plánovania teroristického výcvikového tábora v štáte Oregon a z napomáhania pri únose 16 rukojemníkov v Jemene v roku 1998. Dvaja z týchto rukojemníkov boli americkí turisti.

Ďalší štyria vydaní muži dnes vyhlásili, že sa necítia vinní. Chálid Fawwáz a Ádil Abdal Bárí sa objavili spolu s Masrím na súde v New Yorku. Zvyšní dvaja podozriví, britskí občania Syed Talha Ahsan (33) a Babar Ahmad (38), sa postavili pred súd v meste New Haven v štáte Connecticut - sú obvinení, že teroristom v Afganistane a Čečensku poskytovali peniaze, nových bojovníkov a vybavenie.

Právnici Fawwáza a Bárího upozornili newyorský súd na choroby svojich klientov a vyjadrili obavy, že nedostanú potrebné lieky. Advokáti však nepožiadali o udelenie kaucie, hoci Bárího právnik si vyhradil právo urobiť tak v budúcnosti.

Lekárske vyšetrenia zamietli

Sudcovia londýnskeho súdu v piatok zamietli Masrího žiadosť o ďalšie lekárske vyšetrenia, ktoré podľa jeho právnikov mali potvrdiť, že Masrí nie je zdravotne spôsobilý na vydanie do USA. Rozhodnutie tak ukončilo dlhý právny boj a znamenalo, že Masrího - v Británii jedného z najznámejších extrémistov - môžu deportovať spolu s ďalšími osobami podozrivými z terorizmu.

Americké úrady sa dlhé roky usilovali o ich vydanie, ale celý proces predlžovali námietky týchto osôb, že môže dôjsť k porušovaniu ich ľudských práv. Tvrdili, že v americkom väzení by mohli čeliť mučeniu alebo neľudskému zaobchádzaniu. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) však v septembri v Štrasburgu vydal verdikt, že Masrího môže Británia vydať.

Klerik egyptského pôvodu Masrí si doteraz v Británii odpykával sedemročný trest za podnecovanie rasovej neznášanlivosti a nabádanie vyznávačov islamu, aby likvidovali príslušníkov iných náboženstiev.

Masrí v minulosti pôsobil ako imám v londýnskej mešite vo štvrti Finsbury v centrálnom Londýne.