Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Raketoplán Discovery ukončil svoju poslednú cestu, do múzea

Na snímke upravené obrie nákladné lietadlo s raketoplánom Discovery pristáva na Dullesovom medzinárodnom letisku vo Virgínii. Foto: TASR/AP

Po 30 rokoch služby, počas ktorej absolvoval 39 kozmických misií, sa stane exponátom amerického Národného múzea letectva a vesmíru.

Washington 17. apríla (TASR) - Raketoplán Discovery, upevnený na obrom nákladnom lietadle, ukončil dnes na Dullesovom medzinárodnom letisku pri Washingtone svoju poslednú cestu - do múzea. Po 30 rokoch služby, počas ktorej absolvoval 39 kozmických misií, sa stane exponátom amerického Národného múzea letectva a vesmíru.

Na Dullesovom medzinárodnom letisku vo Virgínii zaujme miesto prototypu raketoplánu Enterprise, ktorý odvezú do New Yorku. Boeing 747 urobil tri kolá nad pobočkou múzea nachádzajúcej sa na letisku, ktoré sa stane novým domovom raketoplánu.

Discovery privítali na washingtonskom letisku davy ľudí. Jeho odlet z Kennedyho vesmírneho centra na Floride sledovalo dnes ráno asi 2000 ľudí.

Discovery je prvým z troch vyradených raketoplánov, ktorý zamieril do múzea. Raketoplán Endeavour odvezú na jeseň do Los Angeles, Atlantis zostane v návštevníckom stredisku Kennedyho vesmírneho centra na Floride.

NASA ukončila prevádzku raketoplánov vlani po 30 rokoch služby. Ich úlohu by chceli prevziať súkromné americké spoločnosti, najskôr s dopravou nákladu do kozmu, následne možno aj s ľuďmi. Prvý komerčný nákladný let do kozmu plánuje spoločnosť Space Exploration Technologies o niekoľko týždňov.