Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Predvolebnej debate v Rakúsku dominovalo financovanie FPÖ a klíma

Norbert Hofer, archívna snímka. Foto: TASR/AP

K otázke novej koalície sa bývalý kancelár a predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz vyjadril, že by sme sa nemali tváriť tak, že o všetkom je už rozhodnuté.

Viedeň 27. septembra (TASR) - Vrcholní predstavitelia šiestich hlavných politických strán v Rakúsku sa vo štvrtok večer stretli na poslednej veľkej televíznej diskusii pred nedeľňajšími predčasnými parlamentnými voľbami. Informovala o tom v piatok agentúra APA.

Hlavnými témami boli škandály okolo financovania Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), potenciálna koaličná zostava novej vlády, migrácia, ochrana klímy či vzdelávanie a dôchodky.

Televízna debata trvala približne dve hodiny a zahŕňala i minútu a pol trvajúce slovné duely jednotlivých kandidátov.

K otázke novej koalície sa bývalý kancelár a predseda Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastian Kurz vyjadril, že by sme sa nemali tváriť tak, že o všetkom je už rozhodnuté. Kurz varoval pred - podľa prieskumov nepravdepodobnou - väčšinovou koalíciou Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ), Zelených a liberálnej strany NEOS. Menšinová vláda podľa jeho slov "nie je cieľom, ale predstavuje jednu z možností", ak by nedošlo k vytvoreniu stabilnej vlády.

Predseda pravicovo populistickej FPÖ Norbert Hofer v súvislosti s obvineniami zo sprenevery voči bývalému šéfovi FPÖ Heinzovi-Christianovi Strachemu uviedol, že tieto obvinenia sa budú preverovať po voľbách a budú z nich vyvodené dôsledky. Naznačil pritom tvrdý postoj: "Ak to bude potrebné, ja nie som niekto, kto bude konať jemne."

Po tom, ako vo štvrtok denník Österreich zverejnil informácie, že FPÖ financovala výstavbu plota okolo súkromného domu Norberta Hofera, priniesli viaceré rakúske média v piatok správy, že FPÖ žiada, aby Strache vrátil sumu 11.500 eur. Mesačný príspevok na nájomné vo výške 2500 eur mu totiž strana vyplácala aj po tom, ako odstúpil zo svojej funkcie. Ako uviedol šéf poslaneckého klubu viedenskej frakcie FPÖ Dominik Nepp, Strache dostával príspevok na nájom v dome v meste Klosterneuburg v spolkovej krajine Dolné Rakúsko, keďže aj v ňom prijímal delegácie.

Hofer sa počas televíznej diskusie vyslovil proti "klimatickej hystérii" a opätovne odmietol núdzový klimatický stav, ktorý vyhlásil parlament napriek nesúhlasu FPÖ.

V piatok sa v Rakúsku konajú posledné predvolebné podujatia jednotlivých politických strán.