Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Regevová: Reforma justície bude v programe letného zasadnutia Knesetu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Izraelská ministerka dopravy za vládnu stranu Jednota (Likud) Miri Regevová objasnila, že Netanjahu legislatívny proces pozastavil, aby umožnil dialóg.

Jeruzalem 2. apríla (TASR) - Izraelská ministerka dopravy za vládnu stranu Jednota (Likud) Miri Regevová v nedeľu potvrdila, že kontroverzný vládny návrh na revíziu súdnictva v Izraeli sa začne prerokúvať hneď na úvod letného zasadnutia izraelského parlamentu - Knesetu.

Podľa denníka Times of Israel Regevová v rozhovore pre médiá pripomenula, že premiér Benjamin Netanjahu reformu len pozastavil. Doplnila, že "hneď po Dni nezávislosti budeme v legislatíve pokračovať".

Regevová objasnila, že Netanjahu legislatívny proces pozastavil, aby umožnil dialóg. Upozornila, že ak k dialógu nedôjde, vládny návrh reformy justície bude predložený na schválenie nanovo.

Predstavitelia opozície a koalície v súčasnosti vedú za sprostredkovania prezidenta Jicchaka Herzoga rozhovory, ktorých cieľom je dosiahnuť kompromis o sporných plánoch vlády na radikálnu zmenu súdneho systému v Izraeli.

Niektorí predstavitelia opozície obvinili vládu z neúprimnosti jej snáh dosiahnuť dohodu prostredníctvom spomínaných rokovaní, ktoré sa začali po tom, ako Netanjahu minulý týždeň pozastavil schvaľovací proces.

Vládny návrh návrh vyvoláva v Izraeli masové protesty. Jeho odporcovia návrh nenazývajú reformou, ale justičným pučom, ktorý oslabí základné piliere demokracie a posunie krajinu smerom k autoritárstvu. Stúpenci navrhovaných zmien deklarujú, že chcú len zabrániť nadmernému zasahovaniu najvyššieho súdu do politických rozhodnutí.