Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Reportéri bez hraníc udelili v Štrasburgu ocenenia novinárom

Novinári si užívajú výhľad z najvyššieho voľne stojaceho televízneho a rozhlasového vysielača na svete v Tokiu Foto: TASR

Cenu dostal poľský investigatívny novinár, autor série materiálov pre denník Gazeta Wyborcza Tomasz Piatek.

Berlín/Štrasburg 7. novembra (TASR) - Poľského investigatívneho novinára, autora série materiálov pre denník Gazeta Wyborcza Tomasza Piateka, ocenila medzinárodná žurnalistická organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) titulom Novinár roka 2017.

Novinár obvinil v knihe s názvom Macierewicz a jeho tajomstvá vydanej v lete poľského ministra obrany, že je zapletený do ilegálnych obchodov so zbraňami a finančnými prostriedkami s Ruskom. Piatekovi za to hrozí proces na vojenskom súde.

Podľa názoru úradujúceho šéfa Reportérov bez hraníc Christiana Mihra je detailné rešeršovanie pozadia tém, ktoré je typické i pre Piatkovu prácu, nevyhnutné na odhalenie lží a zastieracích manévrov politikov.

Titulom Médium roka 2017 ocenili Reportéri bez hraníc turecký spravodajský portál Medyascope, ktorý poskytuje priestor prenasledovaným novinárom a blogerom.

Iránskeho fotografa a blogera Soheila Arabiho, pôvodne odsúdeného na trest smrti za urážky proroka Mohameda, ktorý je v islamskej republike väznený od roku 2013, porota vyhlásila za Občianskeho novinára roka 2017.

Reportéri bez hraníc každoročne oceňujú novinárov, médiá a angažovaných žurnalistov za ich osobitný prínos k podpore alebo obrane slobody tlače. Tohtoročné ceny odovzdajú v utorok večer v Štrasburgu.