Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rijksmuseum začalo s reštaurovaním Rembrandtovej maľby Nočná hliadka

Na archívnej snímke zo 16. októbra 2018 ultravysoké rozlíšenie 4x6 milimetrovej časti obrazu "Nočná hliadka" (vľavo) od barokového majstra Rembrandta van Rijnanav holandskom národnom múzeu v Amsterdame Rijksmuseum. Foto: TASR/AP

Koľko bude trvať, kým sa reštaurovanie definitívne zavŕši, nateraz nie je jasné.

Amsterdam 20. januára (TASR) - Holandské národné múzeum v Amsterdame, Rijksmuseum, začalo s reštaurovaním obrazu "Nočná hliadka" od svetoznámeho barokového maliara Rembrandta van Rijna. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.

Rijksmuseum v stredu oznámilo, že odborníci maľbu vybrali z dreveného rámu. Pre účely reštaurovania ju umiestnia do špeciálnej hliníkovej obruby, ktorá zaistí rovnomernejšie rozloženie napätia, píše DPA.

Proces, ktorému predchádzali viac než dva roky prípravných prác, potrvá v tejto fáze dva až tri mesiace. Bude prebiehať priamo v jednej z výstavných sál múzea, kde budú môcť jeho priebeh sledovať aj návštevníci. Rijksmuseum je však v súčasnosti zatvorené z dôvodu pandémie koronavírusu.

"Teraz využijeme všetky poznatky, ktoré sme nazbierali za predchádzajúcich dva a pol roka skúmania Nočnej hliadky, aby sme dostali maľbu do čo najlepšieho stavu," povedal riaditeľ múzea Taco Dibbits.

Koľko bude trvať, kým sa reštaurovanie definitívne zavŕši, nateraz nie je jasné.

Maľba "Nočná hliadka" zobrazuje skupinu amsterdamských mestských strážcov. Je približne 380 centimetrov vysoká a 453 centimetrov široká. Ide o najznámejšiu maľbu Rembrandta, ktorý žil v rokoch 1606-69, píše DPA.