Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Rím a Katalánsko hlásili nové teplotné rekordy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Predtým tam boli teploty 45 stupňov Celzia namerané menej presnými prístrojmi v auguste 1987 a v júli 1982.

Rím/Barcelona 18. júla (TASR) - Rím zaznamenal v utorok nový teplotný rekord 41,8 stupňa Celzia, hlásila meteorologická služba v regióne Lazio, kde sa nachádza aj talianske hlavné mesto. Španielske autonómne územie Katalánsko tiež zažilo rekord, teplota tam presiahla 45 stupňov Celzia. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AP a britského denníka The Independent.

Predchádzajúci teplotný rekord 40,7 stupňa Celzia bol v Ríme zaznamenaný v júni 2022.

Teplota bola v utorok prekonaná v rôznych častiach talianskej metropoly, pričom nový rekord hlásila meteorologická stanica na východných predmestiach Ríma.

V Katalánsku bol rekord pokorený, keď sa teploty v utorok podľa predbežných údajov vyšplhali nad 45 stupňov Celzia na hraniciach s Francúzskom.

Údaje regionálnej meteorologickej služby ukázali, že ortuť teplomera dosiahla v utorok 45,1 stupňa Celzia v katalánskej obci Darnius – stúpla teda oveľa vyššie než pri predchádzajúcom rekorde 43,8 stupňa Celzia nameranom v katalánskej obci Alcarras počas vlny horúčav v júni 2019.

Predtým tam boli teploty 45 stupňov Celzia namerané menej presnými prístrojmi v auguste 1987 a v júli 1982.

V takmer troch desiatkach okresov v Katalánsku vyhlásili v utorok najvyšší stupeň výstrahy pred horúčavou, informovala verejnoprávna televízia v tamojšej metropole Barcelona.