Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Rokovania o zostavení gréckej koalície prevzal líder PASOK Venizelos

Foto: TASR/AP

Evangelosa Venizelosa poveril vytvorením vlády prezident Karolos Papulias a má na to tri dni. Ak nedôjde k dohode, budú sa musieť voľby zopakovať

Atény 10. mája (TASR) - Líder Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Evangelos Venizelos prijal dnes poverenie, aby sa pokúsil nájsť partnerov pre vytvorenie koaličnej vlády.

Nedeľňajšie voľby parlamentné voľby priniesli patový výsledok a podporu pre vládnu väčšinu následne nedokázala získať najsilnejšia strana Nová demokracia (ND), ani druhá v poradí Zjednotená radikálna ľavica (SYRIZA). Na rad tak prišlo PASOK ako tretie v poradí.

Venizelosa poveril vytvorením vlády prezident Karolos Papulias a má na to tri dni. Ak nedôjde k dohode, budú sa musieť voľby zopakovať, uviedla agentúra AP.

Vodca ultraľavicovej strany SYRIZA Alexis Tsipras trvá na tom, že tvrdý úsporný program pre Grécko, ktorý je súčasťou záväzkov Atén voči medzinárodným veriteľom, musí byť zrušený alebo zmrazený. Venizelos, ako aj predseda víťaznej konzervatívnej strany Nová demokracia Antonis Samaras to považujú za neprijateľné.

Hnutie PASOK už v stredu odmietlo vytvoriť koaličnú vládu s krajnou ľavicou. Venizelos zdôraznil, že je nevyhnutné, aby Grécko zostalo v eurozóne a ponechalo si spoločnú európsku menu.

Komunistická strana Grécka (KKE) odmietla vstúpiť do akejkoľvek vlády a žiadna strana nechce vo vláde krajne pravicový Zlatý úsvit, ktorý získal v parlamente 21 kresiel.