Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Romney sa pokúsi o víťazstvo v primárkach v Alabame a v Mississippi

Foto: TASR/AP

Romney čelí na juhu Spojených štátov silným výzvam rivalov - Ricka Santoruma a Newta Gingricha, ktorí sa budú snažiť presadiť.

Birmingham 13. marca (TASR) - Republikánsky uchádzač o nomináciu do amerických prezidentských volieb Mitt Romney sa dnes pokúsi upevniť svoju pozíciu favorita ťažko dosiahnuteľným víťazstvom v primárkach v Alabame a v Mississippi.

Romney čelí na juhu Spojených štátov silným výzvam rivalov - Ricka Santoruma a Newta Gingricha, ktorí sa budú snažiť presadiť. Každý z nich sa chce stať "jediným konzervatívnym vyzývateľom" exguvernéra Massachusetts.

Tesný zápas troch mužov ponúkne Romneymu kľúčovú príležitosť v regióne, kde ním zatiaľ príliš nadšení neboli. Môže tiež byť posledným slovom Gingrichovej kandidatúry, zameranej práve na konzervatívny juh Spojených štátov.

Primárky v Alabame a v Mississippi sa konajú v čase, keď nové prieskumy ukázali prudký pokles podpory americkému prezidentovi Barackovi Obamovi, čo spôsobil vysoký nárast cien benzínu a nové turbulencie na Blízkom východe.

Podľa prieskumu novín Washington Post a televízneho kanála ABC News vyslovilo Obamovi podporu 46 percent respondentov, ale 50 percent nesúhlasilo s tým, ako robí svoju prácu. Z prieskumu denníka New York Times a televízie CBS vyplynulo, že Obama má 41-percentnú podporu a 47 percent šéfa Bieleho domu nepodporilo.

Víťazstvo - či už v Mississippi alebo Alabame - by mohlo byť pre Romneyho významným prienikom. Zmiernilo by pochybnosti o tom, či Harvardom odchovaný mormón zo severovýchodu môže získať najkonzervatívnejších a evanjelikánskych republikánskych voličov.