Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Rúhání: Irán pristúpi k ďalšiemu kroku pri obohacovaní uránu

Hasan Rúhání, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Iránsky prezident tak zvyšuje tlak na európskych partnerov s cieľom zachrániť jadrovú dohodu z roku 2015 po tom, ako od nej Spojené štáty minulý rok odstúpili.

Teherán 3. júla (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání varoval v stredu Európu, že Teherán pristúpi v nadchádzajúcu nedeľu k "ďalšiemu kroku" pri obohacovaní uránu.

Rúhání tak zvyšuje tlak na európskych partnerov s cieľom zachrániť jadrovú dohodu z roku 2015 po tom, ako od nej Spojené štáty minulý rok odstúpili.

"Ak chcete vyjadriť poľutovanie a vydať vyhlásenie, môžete to urobiť hneď," uviedol Rúhání s tým, že Irán zvýši obohacovanie uránu na akúkoľvek potrebnú úroveň aj nad 3,67 percenta, čo je limit podľa medzinárodnej jadrovej dohody.

Podľa agentúry AP Rúháního výroky signalizujú Európe, že musí ponúknuť Iránu spôsob, ako zmierniť následky obnovených amerických sankcií namierených na iránsky ropný priemysel a jeho vysokých predstaviteľov.

Hovorca Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Behrúz Kamálvandí v polovici júna uviedol, že Teherán zvýši úroveň obohacovania uránu tak, aby vyhovovala "potrebám krajiny". Podľa Kamálvandího potrebuje Irán zvýšiť obohacovanie uránu na päť percent pre svoju jadrovú elektráreň v Búšehri a na 20 percent pre výskumný reaktor v Teheráne. Na výrobu jadrových zbraní musí byť urán obohatený približne na 90 percent, uviedla AP a pripomenula, že Irán tento týždeň prekročil limit pre zásoby obohateného uránu, stanovený jadrovou dohodou.

Irán už v máji oficiálne pozastavil plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich z dohody o svojom jadrovom programe, ktorú uzavrel so svetovými veľmocami. Medzinárodná dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie ekonomických sankcií.

Americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom už v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. Tento rok Spojené štáty sankcie voči Iránu ešte sprísnili, pričom sa napätie medzi oboma krajinami stupňuje.